Denník N

Je taký plytký, že v kine ho pochopia aj sedačky. Film Veľryba však môže zbierať Oscary

Foto - Aerofilms
Foto – Aerofilms

Celkom spoľahlivý spôsob, ako „zvládnuť“ ľudí, ktorí rozhodujú o cenách za herecké výkony, je prejsť na plátne nejakou výraznou telesnou transformáciou. Obzvlášť cenené sú premeny, ktoré predstaviteľov povedzme vzdialia od súčasného ideálu príťažlivosti.

Nicole Kidmanová hrá v Hodinách Virginiu Woolfovú a maskéri jej urobia veľký nos, Charlize Theronová je vo filme Monštrum ako sériová vrahyňa Aileen Wuornosová zamaskovaná na nepoznanie. To si zaslúži Oscara. A aj to tak dopadne.

Veľryba režiséra Darrena Aronofského stojí na výkone podobného typu. Predstaviteľ hlavnej roly Brendan Fraser, hviezda 90. rokov (napríklad filmu Múmia), v ňom nosí zložitú masku, ktorá mu pridáva pár stoviek kíl hmotnosti. Azda toho Oscara aj dostane, nominácie sa už dočkal.

Je to taktiež dobrý herec a asi aj sympatický človek. V posledných desaťročiach značne ustúpil zo svetla slávy – ak sa vráti v plnej paráde, napríklad oscarovej, verejnosť mu to bude priať. A publikum má také príbehy rado.

Ak prinesie Veľryba Fraserovi novú popularitu a kariérne možnosti, bude zároveň existencia tohto filmu aspoň nejako ospravedlnená.

Ďalší Aronofského sebadeštruktívny hrdina

Vo filme hrá Fraser Charlieho, osamelého učiteľa anglickej literatúry a tvorivého písania. Pre obrovskú nadváhu už ani neopúšťa byt, lekcie dáva cez internet. Trpí život ohrozujúcou srdcovou chorobou a sebazničujúco sa snaží, aby sa jeho stav ďalej zhoršoval a koniec prišiel čo najskôr.

V 28 rokov starom filme Mika Figgisa Zanechať Las Vegas hrá Nicolas Cage neúspešného scenáristu, ktorý pre svoj alkoholizmus prišiel o všetko a odchádza do Las Vegas s plánom definitívne sa tam upiť na smrť. Fraserov Charlie má v podstate totožný plán, len namiesto vodky k naplneniu svojho cieľa používa pizzu.

Pridáva sa tak k ďalším sebadeštruktívnym protagonistom z filmov Darrena Aronofského, ktorých osud režisér zachytáva zmesou formálnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie