Denník N

Päť armád príde sem a dve sem. Ako Američania prekukli ruskú inváziu

Ruské armádne vozidlá na ceste neďaleko obliehaného mesta Mariupol. Foto - TASR/AP
Ruské armádne vozidlá na ceste neďaleko obliehaného mesta Mariupol. Foto – TASR/AP

Rozsiahly text portálu Politico ukazuje, že vo Washingtone sa poučili z anexie Krymu, a preto začali odtajňovať spravodajské informácie a posielať ich spojencom aj Ukrajine.

Američania pred viac než rokom urobili niečo výnimočné. Začali otvorene na verejnosti hovoriť o utajovaných spravodajských informáciách, podľa ktorých sa Rusko chystá napadnúť Ukrajinu. Pokračovali s tým aj vtedy, keď k invázii došlo a Rusko začalo okupovať ukrajinské územie.

Cieľom bolo pripraviť partnerov aj svet na ruskú inváziu na Ukrajinu a pokúsiť sa Rusov od nej odradiť.

Americký portál Politico počas výročia invázie priniesol rozsiahly článok o tom, ako sa Američania o chystanej ruskej invázii dozvedeli, ako o tom povedali západným lídrom aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Text zároveň opisuje, ako sa snažili pripraviť rozsiahlu podporu spojencov nielen v podobe sankcií.

Článok vychádza z rozhovorov s viac ako 30 kľúčovými osobnosťami vlády prezidenta Joea Bidena.

O tom, že Rusko sa chystá napadnúť Ukrajinu, vedeli podľa portálu Američania štyri mesiace dopredu. Washington sa rozhodol konať, pretože nechcel, aby sa zopakovalo to, čo sa stalo s Krymom.

„Na Kryme postavili svet pred hotovú vec, kým sa ten zobudil a zistil, čo skutočne urobili. Chceli sme sa uistiť, že tentoraz bude svet naozaj zobudený,“ opísal udalosti z novembra 2021 Národný bezpečnostný poradca Jake Sullivan.

Samit Putina nezastavil

Američania začali pozorovať hromadenie ruských síl na hraniciach s Ukrajinou už v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie