Denník N

Leško, Šimečka, Vašečka: Nádej nie je optimizmus, ale presvedčenie, že niečo má zmysel

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Sme kompatibilní s Ruskom a tých, čo chcú vystúpiť z EÚ, pribúda, hovoria Marián Leško, Martin M. Šimečka a Michal Vašečka v ďalšej zo série diskusií Ako zachrániť demokraciu.

O stave našej spoločnosti diskutovala v pondelok Monika Tódová v bratislavskej Cvernovke s novinármi Denníka N Mariánom Leškom, Martinom M. Šimečkom a so sociológom Michalom Vašečkom. Najbližšia diskusia zo série Ako zachrániť demokraciu bude 24. marca v košickej Tabačke. Monika Tódová bude diskutovať s Mariánom Leškom, Martinom M. Šimečkom a Matúšom Kostolným.

Vždy, keď publikujeme v Denníku N rozhovory s vami, tak chodia rôzne reakcie, aj od ľudí, ktorí s vami, slušne povedané, nesúhlasia. Milan, v tvojom prípade ľuďom najviac prekáža, že si otcom predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku.

Martin M. Šimečka: Po prvé, o PS som v živote nenapísal ani jedno slovo. Po druhé, trollovia ma v podstate nezaujímajú. Po tretie, nepíšem tak, že by som si želal víťazstvo Progresívneho Slovenska. Píšem, čo si myslím o tom, čo je, nie čo by malo byť, to je podstata komentátorstva. Či si želám, aby bol môj syn úspešný v politike? Ako občan áno, priznávam. Ako otec? Veď si nemôžem s Mišom ani zahrať tenis. Odkedy je v politike, nemáme čas na moju najobľúbenejšiu činnosť. Ísť na tenis a potom na kofolu alebo na pivo a „kecať“. Už roky s ním nemám kedy hrať, toto je trochu nefér.

Marián Leško: Aké máte skóre?

Šimečka: Začína byť lepší. Je to nepríjemné, ale aj tak to ešte občas zvládnem.

Si ako komentátor preto v nevýhode? 

Šimečka: Áno, som, musím na to brať ohľad. Keby som nemusel, asi by som písal aj o PS, čo by bola pre mňa zaujímavá téma, ale nemôžem. Môj šéfredaktor mi hovorí: Píš, ako píšeš, je to v poriadku, uvidíme, čo sa stane.

Keď bude Mišo vo vláde?

Šimečka: To už je iná káva. Neviem celkom, ako zareagujem, lebo to bude problém, uznávam. Už som si pripravil epitaf na svoj hrob, ktorý bude znieť: Kvôli otcovi nemohol študovať, kvôli synovi nemohol písať. Rodinná kliatba.

Video: Celá diskusia so Šimečkom, s Leškom a Vašečkom

Maroš, aj ty komentuješ politiku tak, aby Šimečka vyhral voľby?

Leško: Skús si spomenúť, kedy som v posledných mesiacoch z úst vypustil niečo o Progresívnom Slovensku. To sa ešte nestalo. Rád by som na seba prijal všetky viny, ale v tomto ohľade som nevinný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie