Denník N

Sľubná metóda liečby zástavy dýchania v spánku zlyhala

U skupiny, ktorú liečili novou metódou, zaznamenali vyššiu úmrtnosť. Najlepšia prevencia pred spánkovým apnoe, čiže opakovanými zástavami dýchania v spánku, je stále rovnaká. Spočíva v redukcii váhy.

Podľa štatistík trpí viac ako tretina populácie poruchami spánku, v prevažnej väčšine ide o syndróm spánkového apnoe. Vyznačuje sa opakovanými zástavami dýchania v spánku, trvá niekoľko sekúnd až minút. Medzi hlavné prejavy spánkového apnoe patria chrápanie, časté nočné budenie, denná únava a nadmerná spavosť.

Dychové pauzy vedú k zníženiu hladiny kyslíka v krvi, čo vedie k zmenám viacerých regulačných mechanizmov. Zástava dýchania môže nastať pri kolapse horných dýchacích ciest (často u obéznych ľudí), vtedy hovoríme o obštrukčnom type spánkového apnoe. Alebo k nej dochádza pri poruche regulácie dýchania v mozgu, v takom prípade hovoríme o centrálnom type (je menej častý) spánkového apnoe.

Uvedený centrálny typ spánkového apnoe liečime pomocou adaptívnej servo-ventilácie (ASV), ktorá do dýchacích ciest vháňa vzduch vždy, keď prístroj odhalí pauzu dýchania v spánku.

Adaptuje sa potrebám pacienta a na rozdiel od ostatných liečebných metód, ako napríklad CPAP, ktorá vháňa vzduch do dýchacích ciest pod rovnakým tlakom bez ohľadu na stav dýchania, je pre ľudské telo viac fyziologickejšia.

Štúdiu predčasne ukončili

Podľa rozsiahlej štúdie z časopisu Sleep od Stuarta Quana a jeho tímu z roku 1997 majú osoby so spánkovým apnoe vyššie riziko rozvoja srdcového zlyhávania ako ostatní ľudia. Viac ako tretina pacientov so systolickým srdcovým zlyhávaním má centrálne spánkové apnoe, pričom je častý súčasný výskyt obštrukčného typu. To je nezanedbateľné číslo, keď vezmeme do úvahy, že u každého piateho človeka na Slovensku sa vyskytne srdcové zlyhávanie.

Neexistujú nijaké jasné odporúčania, kedy začať s terapiou spánkovej poruchy. Z viacerých možností sa pri terapii srdcového zlyhávania vkladali nádeje najmä do adaptívnej servo-ventilácie (ASV).

Predpokladalo sa, že úprava spánkovej poruchy normalizuje narušené regulačné mechanizmy a zlepšuje srdcovú činnosť. Po nasadení liečby sa pacienti cítili lepšie, pri vyšetrení bolo ich dýchanie počas spánku v norme. Aj tak novú štúdiu zo septembra minulého roku od Martina R. Cowieho a jeho tímu predčasne ukončili. Z výsledkov vyplynulo, že u skupiny, ktorú liečili adaptívnou servo-ventiláciou, bola vyššia úmrtnosť ako u ľudí z kontrolnej skupiny.

Metódu u časti pacientov neodporúčajú

Takéto výsledky nikto nečakal; príčina vyššej úmrtnosti je nejasná. Vedci predpokladajú, že porucha dýchania predstavuje určitý kompenzačný mechanizmus – ak ho liečbou odstránime, stav pacienta sa začne zhoršovať. Odkedy výsledky publikovali, použitie adaptívnej servo-ventilácie neodporúčajú u osôb so systolickým srdcovým zlyhávaním.

Je paradoxné, že časť ľudí pociťovala zlepšenie stavu, pocit oddýchnutosti, vymiznutie dennej spavosti a priala si v liečbe pokračovať.

Adaptívna servo-ventilácia sa môže naďalej používať u pacientov s centrálnym spánkovým apnoe, avšak iba bez srdcového zlyhávania, ktorého liečba ostáva prevažne v oblasti liekov.

Stimulácia nervu

Z novších metód liečby vyzerá veľmi sľubne stimulácia frenického nervu, ktorý inervuje bránicu. Podstata je jednoduchá. Pacient má implantovaný strojček podobný kardiostimulátoru – jeho elektróda nie je v srdci, ale na nerve. Len čo sa objaví dychová pauza, vyšle sa impulz, ktorý stimuluje sťahy bránice, a teda aj dýchanie.

Na rozdiel od adaptívnej servo-ventilácie sa spánková porucha rieši na nervovej úrovni. Vynikajúce výsledky s touto metódou prezentoval profesor Thomas Penzel z berlínskeho Centra pre spánkovú medicínu, keď bol v decembri v Brne. Podľa jeho výsledkov došlo stimuláciou nervu nielen k subjektívnemu zlepšeniu, ale aj k zlepšeniu srdcového zlyhávania. Pacienti s centrálnym spánkovým apnoe a so srdcovým zlyhávaním tak majú novú nádej.

Riešme chrápanie včas

Chrápanie a celodenná únava sú základné prejavy spánkového apnoe. Častejšie ako centrálny typ sa vyskytuje obštrukčný typ apnoe. Jeho základnou príčinou je obezita. Dnes už vieme, že spánkové apnoe úzko súvisí so srdcovo-cievnymi ochoreniami a že je v populácii značne rozšírené.

Čo môže každý z nás spraviť a aká je vhodná prevencia? Odporúčanie lekárov je rovnaké, ako vždy, keď je reč o srdci a cievach – spočíva v redukcii váhy.

Najlepšia prevencia pred spánkovým apnoe, čiže opakovanými zástavami dýchania v spánku, je stále rovnaká. Spočíva v redukcii váhy.

Dostupné z: DOI: 10.1056/NEJMoa1506459 doi:10.1016/j.jchf.2014.12.013 .

Autor vyštudoval odbor všeobecné lekárstvo na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach, momentálne pokračuje v postgraduálnom štúdiu na Masarykovej univerzite v Brne, kde zároveň pracuje ako lekár na internej klinike.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie