Denník N

Detský psychiater z pražských Bohníc: Slovenské zdravotníctvo si zvyklo na korupciu, v Česku sú úplatky neslušné

Foto - archív Michala Považana
Foto – archív Michala Považana

Mali by sme sa sústrediť na to, aby adolescent s duševnou poruchou nešiel rovno do invalidného dôchodku, ale aby mal možnosť znovu sa začleniť do života, do školy, vraví detský psychiater Michal Považan, ktorý odišiel do Česka.

Po covide prišla epidémia úzkostí, depresií, fóbií či porúch príjmu potravy, detskí psychiatri hovoria, že za roky svojej kariéry taký zlý stav nezažili.

Detskí pacienti čakajú mesiace na vyšetrenie, do nemocnice berú len najvážnejšie prípady často až na pokraji samovraždy. Do ambulancie sa často dostanú najmä tí, ktorých rodičia za vyšetrenia môžu zaplatiť celú sumu.

Michal Považan je detský psychiater. Pred 20 rokmi odišiel zo Slovenska do Česka. Dnes vedie detské oddelenie v pražskej Psychiatrickej nemocnici v Bohniciach.

V rozhovore hovorí:

  • ako zvládať epidémiu duševných porúch;
  • prečo odišiel zo Slovenska;
  • v čom Slovensko v detskej psychiatrii urobilo chyby;
  • a prečo je problém, keď na západnom Slovensku nie je psychiatrická liečebňa pre deti.

Do nemocníc sa dnes dostávajú len deti v akútnom stave, lebo nie je dostatok lôžok na detských psychiatriách. Aká situácia je v Česku?

Vôbec nie je dobrá. Dramaticky sa zhoršila po covidovom období. Aj v Česku nastala epidémia adolescentných dievčat, ktoré sú úzkostné, depresívne, vidíme u nich epidémiu fóbií, porúch príjmu potravy.

V akom veku sú?

Od 13 do 18 rokov. Ide o vek dospievania a separácie sa od rodiny a dospelých, ale aj neschopnosti zmysluplného začlenenia sa do skupiny vrstovníkov. Covid prehlušil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie