Denník N

Neverili tomu, čo hovoria divákom. Žaloba ukázala, ako Fox News šírila Trumpovu propagandu

Donald Trump a moderátor Fox News Sean Hannity. Foto - Biely dom
Donald Trump a moderátor Fox News Sean Hannity. Foto – Biely dom

Na ich programy sa pozerajú milióny ľudí. Patria medzi najväčšie mená amerického televízneho spravodajstva. Teraz sa ukazuje, že z obrazoviek ľuďom zjavne vedome klamali o Donaldovi Trumpovi. Z obavy, že ak by sa jeho fanúšikovia dozvedeli pravdu, sklamane by prepli na iné kanály.

Tucker Carlson, Sean Hannity, Jeanine Pirrová, Maria Bartiromová, Laura Ingrahamová, Lou Dobbs. Tí všetci vo svojich programoch televízie Fox News vlastnými slovami šírili konšpiračné myšlienky o tom, že prezidentské voľby v roku 2020 boli sfalšované. A to napriek tomu, že podľa zhromaždených dokumentov vedeli, že to nie je pravda.

Ukazuje to žaloba spoločnosti Dominion, ktorú firma spravujúca sčítacie volebné prístroje podala na televíziu Fox za poškodenie jej dobrého mena. Žiada 1,6 miliardy dolárov, teda viac než 1,5 miliardy eur. A v teraz zverejnenej výpovedi pod prísahou to potvrdil aj majiteľ televízie, mediálny magnát Rupert Murdoch.

„Niektorí z našich komentátorov to podporovali,“ povedal Murdoch a vymenoval spomenutých moderátorov. Aj jeho e-maily sú obsahom žaloby, a ako z nich vyplýva, sám šéfovi svojho bulvárneho denníka New York Post napísal, že Trumpove výmysly o podvedených voľbách sú „poškodzujúce kraviny“.

„Spätne by som bol rád, ak by sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Hoaxy a propaganda

Joe Biden

Médiá

Svet

Teraz najčítanejšie