Denník N

Véghova MMA organizácia čelí škandálu. Bojovník s postavou Homera Simpsona prehral akoby podľa návodu

Gábor Boráros a Kirill Medvedovský. Reprofoto – Fabriq/YouTube
Gábor Boráros a Kirill Medvedovský. Reprofoto – Fabriq/YouTube

Vrcholom sobotného turnaja Fabriq MMA 2 v Nitre mal byť hlavný duel medzi Slovákom Gáborom Borárosom a Izraelčanom Kirillom Medvedovským. Po jeho skončení sa však viac ako o výsledku hovorí o zvláštnom priebehu a o podozreniach zo stávkového podvodu.

Indície, že sa zápas neodohrá podľa pravdepodobného scenára, si všimli fanúšikovia už pred stretnutím, keď stávková spoločnosť Tipsport náhle zmenila kurzy pri tipoch na to, v ktorom kole sa zápas skončí.

Kým pôvodne väčšina ľudí predpokladala, že favorizovaný Boráros ukončí duel už v 1. kole – a dlho tomu zodpovedali aj kurzy –, krátko pred zápasom sa situácia zmenila. Kurzy na ukončenie zápasu v úvodnom kole výrazne stúpli, čo signalizovalo, že duel sa v prvej časti pravdepodobne neskončí a zápas dospeje do druhého kola.

Po bizarnom priebehu sa tento scenár naplnil. Boráros bol v prvom kole pasívny a proti viditeľne slabšiemu súperovi veľa neukázal. V druhom kole však po piatich sekundách kopnutím poslal súpera na zem a rozhodca duel ukončil.

Špekulácie o možnom ovplyvnení zápasu po stretnutí potvrdila aj spoločnosť Tipsport, ktorá pre Denník N zopakovala slová svojho hlavného bookmakera Pavla Boška, ktoré ako prvý zverejnil web mmashorties.cz.

„Zaznamenali sme opakované stávky na výhru G. Borárosa presne v 2. kole a ukončenie zápasu v 2. kole v nezvyčajne vysokom počte, čomu zodpovedali aj zvláštne pohyby kurzov, ako si všimlo veľa ľudí. Tipsport preveruje všetky okolnosti ohľadom týchto stávok. Záver vyvodíme v najbližších dňoch, ako nám ukladá Zákon o hazardných hrách.“

„Nemáme a ani sme nemali žiadne informácie o možnom previnení zo strany zápasníka. Ak by sa táto špekulácia potvrdila, okamžite by sme ukončili akúkoľvek spoluprácu,“ citoval stanovisko organizácie Fabriq český idnes.cz.

Denník N oslovil aj ďalšie dve popredné slovenské stávkové kancelárie: Niké a Fortuna, kde sa takisto dalo staviť na túto udalosť. „Nezaznamenali sme žiadne podozrivé stávky. Všetko prebiehalo v súlade s herným plánom. Príjem stávok na tento zápas bol podobný ako na iné konfrontácie slovenských fighterov v MMA,“ reagoval hlavný bookmaker Niké Richard Slušný.

Spoločnosť Fortuna, ktorá sobotný turnaj v Nitre sponzorovala, na opakovanú žiadosť o reakciu nereagovala. Pre portál Sportnet však Fortuna uviedla, že tiež zaznamenala podozrivé stávky na tento zápas a prešetruje celú situáciu.

Lukáš Klouček, renomovaný bookmaker a analytik, v rozhovore hovorí, či podozrivé stávky zaznamenali aj v Kanade a USA, vysvetľuje, ktoré športy sú pri stávkových podvodoch najrizikovejšie, a tiež to, aká je šanca, že tipujúci, ktorí netrafili tip na zmanipulovaný zápas, uvidia späť svoje peniaze.

Pochybnosti už pri vážení

Duel Borárosa s Medvedovským mal niekoľko netradičných aspektov a bolo namieste pýtať sa, či má zápas vôbec zmysel.

Hlavným dôvodom otázok bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MMA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie