Denník N

Vývoj bojov (370. deň): Rusi za celý február dobyli územie veľké ako Trenčín

Boje o Bachmut trvajú už deväť mesiacov. Foto N - Vladimír Šimíček
Boje o Bachmut trvajú už deväť mesiacov. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Kontext je dôležitý – drobný postup, obrovské straty.
  • Sú k dispozícii zábery na lietadlo A-50 na základni v Mačuliščy.
  • V utorok na Rusko mierila vlna útokov dronmi.
  • Iránske drony sa po dvoch týždňoch vrátili.
  • Mapa dňa – Bachmut, Marinka, mesiac vojny.
  • Videá dňa – ukrajinské poďakovanie Slovensku; chladnokrvný vojak verzus BTR-82; povinné video pre účastníkov mierových pochodov.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 28. februára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Kontext je dôležitý – drobný postup, obrovské straty. Ruská ofenzíva pokračuje. Ďalej sa bojuje pri Bachmute, ktorému sa venuje samostatná časť. Rusi útočia na severe pri Svatove a Kreminnej aj nižšie na juhu pri Donecku.

Je dôležité vedieť, že Ukrajinci majú problémy a že im potenciálne hrozí vážnejšia porážka. No rovnako dôležité je aj pozrieť sa na udalosti uplynulých týždňov v kontexte, ktorý tvoria ruské územné zisky.

Kremeľ vrhol do útoku veľké sily, čo viedlo k obrovským stratám (spomeňte si napríklad na Vuhledar). Vzhľadom na udalosti pri Bachmute sa môže zdať, že sú vykúpené významnými úspechmi. Ale vôbec to tak nie je.

Dojem skresľuje pád Soledaru v polovici januára, po ktorom sa Rusi dramaticky priblížili k možnosti, že sa im podarí obkľúčiť Bachmut. Lenže odvtedy, a najmä keď spočítame ich územné zisky za február, obraz vyzerá inak.

O priebehu ruskej zimnej ofenzívy nám dáva prehľad nasledujúca mapa zachytávajúca posuny frontu od 1. januára 2023. Červenou sú vyznačené ruské územné zisky, tmavomodrou drobné úspechy Ukrajincov. Najviac červenej je práve v okolí Bachmutu. Tmavomodrá je len v podobe nepatrných fliačikov v Zaporižžskej oblasti. Celkový pomer „cena/výkon“ je z ruského pohľadu už podľa tohto žalostný.

Predchádzajúca mapa zachytáva zmeny za dva mesiace, nasledujúce dáta sú pre Rusov oveľa horšie. Viažu sa len na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie