Denník N

Novinár Gavroň o strate dcéry: Chcel som, aby okolie nabralo odvahu a nebálo sa o tom hovoriť

Ilustračné foto - Unsplash/Omar Lopez
Ilustračné foto – Unsplash/Omar Lopez

Dcéra Michala a Michaely Gavroňovcov Ninka prišla na svet pred dvomi rokmi s vrodenou genetickou poruchou. Na siedmy deň po narodení zdravotným komplikáciám podľahla.

Jej otec hovorí, že cítil veľký smútok a zároveň aj hnev. „Pýtal som sa, prečo ja a prečo my. Po čase som pochopil, že tieto otázky ma nikam nedovedú. Jednoducho musím ísť ďalej. Je to proces, v ktorom veľmi pomáha čas,“ hovorí Michal Gavroň, ktorý je športovým novinárom v denníku Pravda.

Muži podľa neho nedokážu hovoriť o strate dieťaťa tak otvorene ako ženy. „Dôvodom je podľa mňa akýsi mačovský syndróm. Bojíme sa ukázať slabosť. No myslím si, že ak sa o smrti dieťaťa človek nedokáže rozprávať ani s blízkymi, je niekde problém,“ vraví.

V rozhovore s Michalom Gavroňom hovoríme aj o tom:

  • čo je Edwardsov syndróm;
  • aký bol prístup lekárov v nemocnici;
  • prečo je preňho dôležité hovoriť o dcére, ktorá zomrela;
  • čo mu pomohlo zmierniť bolesť zo straty;
  • či s manželkou nemali obavy z ďalšieho tehotenstva.

Ako ste spolu s manželkou prežívali jej druhé tehotenstvo?

Spočiatku úplne bežne. Už sme mali doma staršiu dcéru, ktorá sa narodila v roku 2018. Druhé tehotenstvo sa začalo približne v polovici roku 2019. Naším zámerom bolo, aby naše deti mali medzi sebou zhruba dva roky, aby sa neskôr vývojovo potiahli a aj sa spolu zahrali.

Všetko sa zmenilo po jednom rutinnom odbere krvi. Čo vám vtedy povedali lekári?

Bolo to v januári 2020. Lekári v manželkinej krvi zaznamenali nejaké zvýšené hodnoty. Zdalo sa, že to nie je až také dramatické, no manželkin gynekológ nás poslal na súkromnú kliniku v Bratislave. Tam sme absolvovali tri sedenia. Na poslednom z nich 13. januára 2020 nám potvrdili, že naše dieťa má Edwardsov syndróm.

Čo to znamená?

Edwardsov syndróm je genetická porucha podobná ako napríklad Downov syndróm. Znamená to, že jeden chromozóm je, laicky povedané, navyše. Namiesto dvoch sú v bunkách tri chromozómy 18. O Edwardsovom syndróme sa toho na rozdiel od Downovho syndrómu veľa nevie. Dôvodom je najmä to, že približne 95 percent detí s touto poruchou zomrie ešte pred narodením. Asi tri percentá z narodených detí zomrú do jedného roka života. Mentálne a fyzické poškodenia sú u detí s Edwardsovým syndrómom také rozsiahle, že to ich telo nezvládne.

Čo je Edwardsov syndróm

Edwardsov syndróm je zriedkavá genetická porucha, trizómia osemnásteho chromozómu. Znamená to, že dieťa má vo všetkých alebo v niektorých bunkách tela tri chromozómy 18 namiesto dvoch. Deti s týmto syndrómom majú obvykle nízku pôrodnú hmotnosť, menšiu hlavičku a vážne zdravotné komplikácie vrátane ochorení srdca, obličiek, tráviacej sústavy a respiračných ťažkostí. Na túto poruchu neexistuje liek ani efektívna terapia.
Zdroj – Medical News Today

Ako ste prijali správu o dcérinej diagnóze?

Človek vždy na začiatku verí, že sa to ustáli, že to dopadne dobre, že to je len nejaké odchýlka. Náš lekár si zrejme po prvých výsledkoch nebol úplne na sto percent istý.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie