Denník N

Z úniku koronavírusu z laboratória sa nestala pravda. Ako vedci hodnotia správu amerického ministerstva?

Jednoznačné dôkazy o úniku vírusu z wuchanského virologického inštitútu stále nie sú a vedci sa naďalej klonia skôr k prirodzenému pôvodu vírusu. Foto – TASR/AP
Jednoznačné dôkazy o úniku vírusu z wuchanského virologického inštitútu stále nie sú a vedci sa naďalej klonia skôr k prirodzenému pôvodu vírusu. Foto – TASR/AP

Aktualizovaná správa amerického rezortu energetiky nie je definitívnym dôkazom o úniku vírusu z čínskeho laboratória. Hoci zmenu vedeckého konsenzu nemožno v budúcnosti vylúčiť, vedci sa zatiaľ pridržiavajú hypotézy o prirodzenom pôvode korony.

SARS-CoV-2 s najväčšou pravdepodobnosťou unikol z čínskeho laboratória. Uvádza sa to v aktualizovanej tajnej správe amerického ministerstva energetiky.

Podľa niektorých sa tak potvrdilo, že „covid pochádza z laboratória“.

Napríklad poslanec Tomáš Taraba (zvolený za ĽSNS) sa na facebooku vyjadril, že „je to oficiálne“ a „za covidom nie sú žiadne netopiere na čínskom blšáku“. Podľa Tarabu sa tak z „najväčšieho hoaxu“ o úniku vírusu stala pravda.

Tento status na sociálnej sieti má 700 zdieľaní.

Denník N v tomto texte vysvetlí, prečo má uvedená interpretácia nedostatky a novú správu zasadí do širšieho kontextu.

Nízka istota

Americké ministerstvo energetiky zmenilo svoj predošlý postoj, že si pôvodom koronavírusu nie je isté, na presvedčenie o úniku na základe nových spravodajských informácií, dodatočného štúdia literatúry a konzultácií (rezort dohliada na sieť amerických národných laboratórií, z nich niektoré robia biologických výskum).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda

    Teraz najčítanejšie