Denník N

Zuzana Mauréry: Herecký karavan na prezliekanie a maskovanie? Musí nám stačiť stolička

Zuzana Mauréry. Foto - Lenka Hatašová
Zuzana Mauréry. Foto – Lenka Hatašová

Z našej politickej scény mi je fyzicky nevoľno. Dokážem sledovať iba pani prezidentku. A svojho času pána Korčoka. Pani ministerku kultúry Milanovú nesledujem, keďže nie je čo, tvrdí herečka Zuzana Mauréry.

Zuzana Mauréry (1968) ako herečka začínala v Radošinskom naivnom divadle, účinkovala v množstve muzikálov, filmov a seriálov. Na konte má viaceré ocenenia. Aktuálne spolu s ďalšími spieva v projekte Levandulová piesne Hany Hegerovej.

V roku 2003 ste v jednom rozhovore povedali, ako vás vždy zaskočí, že pri novinárskych rozhovoroch nemôžete počítať s ohľaduplnosťou. Máte až také zlé skúsenosti s novinármi?

Už ani nie. Za tých 20 rokov už vedia, čo nie je moja parketa. Stále sa však pokúšajú dávať mi otázky zo súkromia. Smiešne to zabaľujú do servilnosti, ale slušný človek sa predsa nepýta na vaše súkromie, náboženstvo či politickú orientáciu. Prečo sa vôbec niekto pýta na moje vzťahy s mužmi, prečo nemám deti, či som schudla alebo pribrala? Také veci sa neodvážim spýtať ani svojej najlepšej kamarátky, ak o tom nezačne hovoriť sama. A redaktori nie sú moji kamaráti, ale cudzí ľudia.

Áno, to som si všimol – vo viacerých rozhovoroch s vami sa už v podtituloch zdôrazňuje, že ste rozvedená a nemáte deti.

Presne tak. No, na poľutovanie! Nemá muža ani dieťa? Tak to je zaručene karieristka alebo lesba… Má dieťa, nemá muža? Chudina… Má deti, muža, kariéru, nemá sto kíl ani modriny? Úžasné, tlieskam! Na mňa zostáva teda tá karieristka alebo lesba. Úprimne poviem, že nie som ani jedno, ani druhé. Tak čo som?

Mám pocit, že viaceré médiá robia zo žien menejcenné bytosti, a to práve v špeciálnych prílohách pre ženy. Kladú im otázky, ktoré by mužom nepoložili – o kozmetike, receptoch, vzťahoch, diétach, deťoch, estetických zákrokoch a podobne. 

Bolo by celkom zaujímavé klásť mužom otázky typu, ako sa starajú o deti, domácnosť, čo dobré navarili, ako to majú s hmotnosťou, ako a čím podporujú svoje manželky v kariére a podobne. Možno by s vami niektorí páni rozhovor rýchlo ukončili.

V každom prípade, vy ako novinár zodpovedáte za otázky, ktoré o vás niečo hovoria, a ja zodpovedám za odpovede. Nech mi teda ktokoľvek kladie akúkoľvek otázku, odpoviem mu, ale podľa seba. Otázky ani nadpisy neovplyvním, odpovede áno.

Snažím sa pritom odpovedať aj na hlúpe otázky a nebyť pritom arogantná. To je však makačka. Ak má človek nejaké primárne nároky, hneď o ňom hovoria, že má hviezdne maniere. Občas musíte kráčať fakt opatrne, inak sa v momente môžete stať osobou, s ktorou sa „veľmi ťažko spolupracuje“.

A musíte komunikovať s bulvárom? Je to povinná súčasť zmlúv na roly v televíznych seriáloch v rámci ich propagovania alebo nevyhnutná daň za to, aby sa človek udržal v povedomí verejnosti?

Áno,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie