Denník N

Novinárka Jančkárová: Spoločnosť zhrubla, naučme sa kritizovať slušne

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Ak niekedy pozveme Roberta Fica do relácie, budem sa správať profesionálne, hovorí moderátorka RTVS Marta Jančkárová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Moderátorka Slovenského rozhlasu RTVS čelí nenávistným útokom po tom, ako v rozhlase minulý týždeň nevpustili do diskusie neohláseného podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu. Vyhrážky už vyšetruje NAKA, Jančkárovej sa zastali napríklad aj Reportéri bez hraníc či dvadsiatka slovenských šéfredaktorov.

Máte policajnú ochranu – čo to presne znamená?

Aj mňa to prekvapilo, policajti sú však zjavne obozretní, aj s ohľadom na nedávne smutné výročie smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Takže pred mojím domom v Trebeľovciach mávam policajné hliadky.

Ešte stále sú tam? 

Podľa otca áno.

Je dôležité, že polícia takto zareagovala? 

Veľmi si to od nich vážim, je vidieť, že nechceli situáciu ani náhodou podceniť. Oproti predchádzajúcej dobe sa atmosféra značne zmenila. Nežiadala som o tento druh ochrany, oni ju jednoducho pre istotu zabezpečili.

Zažili ste už predtým niekedy ako novinárka niečo podobné?

Nie, nikdy. Samozrejme, mnohí diváci, poslucháči alebo čitatelia napíšu všelijakým spôsobom svoje názory. Niekedy sa to nezaobíde ani bez drsnejších slov alebo vulgarizmov, ešte nikdy som však nezažila, aby to bol taký agresívny a drsný štýl, vyhrážky priamo zabitím, znásilnením, dokonca sa tam objavoval motív malých detí, ktoré nevie ten dotyčný, či náhodou nemám a potom ešte pospomína iné verejne pôsobiace osoby. Máme aj zvukovú nahrávku, kde sa mi tiež niekto vyhráža fyzickým ublížením. Zaskočilo ma to, to som ešte nezažila.

Video: Celý rozhovor s Martou Jančkárovou: Také niečo som ešte nezažila

Prečo sme sa ako spoločnosť dostali do štádia, že policajnú ochranu nemajú len policajti, prokurátori, sudcovia, ktorí riešia najťažšie mafiánske kauzy, ale aj moderátorka RTVS?

Napätie a agresivita vo verejnom priestore stúpajú, všetci to cítime. Ľudia možno takýmto spôsobom prejavujú aj svoju frustráciu. Zaujalo ma, že niekto ma napríklad upozornil na to, že počas mečiarizmu to bolo ešte horšie, lebo horeli aj autá, boli početnejšie fyzické útoky a podobne. Na druhej strane – predsa len odvtedy uplynul už dosť dlhý čas a spoločnosť sa značne posunula.

Aspoň sme si to mysleli. 

Mysleli sme si to, presne. Že teraz už budú kultivovanejšie spôsoby, zvlášť po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorá nami všetkými veľmi otriasla. Zdá sa, že ľudia to nespracovali tak, ako sme si možno mysleli. Agresivitu, napätie, svoju frustráciu a možno aj svoje osobné nezdary, motivácie môžu byť rôzne. Aj vyjadrenia a výroky verejne činných osôb môžu niekoho motivovať, minimálne legitimizujú tú formu. Ťažko povedať.

Jeden z e-mailov, ktorý vám prišiel:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie