Denník N

Slabá krajina potrebuje obraz moci, povedal a nechal Putina nafotiť na koni bez trička. Zomrel Putinov PR mág a neskôr kritik

Vladimir Putin jazdí na koni na Sibíri počas dovolenky v lete 2009. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin jazdí na koni na Sibíri počas dovolenky v lete 2009. Foto – TASR/AP

Akčné fotografie Putina v kokpite lietadla alebo v ponorke podľa Gleba Pavlovského pôsobili ako „viagra“ na voličské preferencie.

Najprv pracoval na imidži Borisa Jeľcina, ktorý aj vďaka nemu vyhral voľby v roku 1996. Keď sa ten na prelome tisícročia v novoročnom prejave rozlúčil so starým rokom a zároveň aj s funkciou prezidenta, Gleb Pavlovskij sa hneď ujal jeho nástupcu.

Začal vytvárať obraz Vladimira Putina.

„Zámerne sme zintenzívňovali záhadu okolo Putina,“ povedal Pavlovskij o niekoľko rokov neskôr denníku Washington Post. V slabom štáte podľa neho „treba vytvoriť obraz moci“.

Gleb Pavlovskij bol bývalý disident z čias Sovietskeho zväzu, ktorý sa v 90. rokoch začal označovať za „politického technológa“. Práve on však stál za vytvorením obrazu mača Putina, ktorý je silný, mocný, ovláda džudo, hrá hokej lepšie než celý ruský hokejový tím a po sibírskej tajge jazdí na koni s obnaženou hruďou.

Takého lídra vraj ľudia chceli, hoci západní liberálni politici a intelektuáli sa na fotografiách Putina na poľovačke hore bez len zabávali. V Rusku to však fungovalo.

„Na tomto mýte, že Putin rozhoduje o všetkom, že neexistuje alternatíva,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie