Denník N

Rostas bol úplne posadnutý, konšpiračné médiá sú ako sekta, hovorí bývalý redaktor Zem a vek

Anton Smataník. Foto - Lukáš Nechvátal/Investigace.cz
Anton Smataník. Foto – Lukáš Nechvátal/Investigace.cz

Anton Smataník chcel ako milovník kritického myslenia verejne šíriť svoj pohľad na svet, a tak sa ako autor prihlásil do redakcie novovznikajúceho časopisu Zem a vek. S odstupom niekoľkých rokov hovorí o svojich skúsenostiach s pôsobením v konšpiračných médiách.

„To prostredie vás zomelie, buď vaše články pre nezáujem úplne zapadnú, alebo sa prispôsobíte. V týchto médiách sa nedá písať objektívne, nestranne a kriticky,“ opisuje v rozhovore.

Tento text vznikol vďaka partnerstvu Deníku N s novinármi z webu Investigace.cz.

Spomína si, že heslom šéfredaktora Zem a vek Tibora Rostasa bolo „pritlačiť na pílu“. Keď sa ho opakovane pýtal, prečo toľko preberajú správy z Russia Today, Rostasova odpoveď bola vždy rovnaká: „Pretože oni píšu tak, ako my chceme.“

Tvrdí, že väčšina členov dezinformačnej scény si nechce pripustiť, že ich oklamali. „Čím dlhšie v tom idete, tým ťažšie je odísť,“ hovorí Smataník.

Pred jedenástimi rokmi ste začali písať pre weby, ktoré bývajú označované za konšpiračné a dezinformačné. Ako sa to stalo? Čo ste pre ne písali a prečo?

V roku 2012 som sa stal blogerom na stránke tv24.li, ktorá dnes už neexistuje. Oslovil ma neskorší zakladateľ Slobodného vysielača, či by som pre nich nechcel písať články o politike. Napísal som tri texty o SDKÚ a tri o Smere, čo boli v tom čase najsilnejšie politické strany.

Napadlo mi, že keď dám dohromady ich kauzy a pripomeniem ideológie, ktoré zastávajú, tak to možno niekomu pomôže, aby ich nevolil, aby sa im vyhol. Informácie o jednotlivých kauzách neboli nikde dostupné pokope, dali sa nájsť len jednotlivo a za tých pätnásť rokov ľudia strácali prehľad.

Bola to moja prvá novinárska skúsenosť, ale ani dnes by som tie texty nenapísal nijako odlišne. Prosto som dal dohromady podklady a spísal k nim komentár. Videl som, že o moje články je záujem, boli to seriózne veci. Chcel som písať ďalej, ale nebolo kam.

O pár mesiacov neskôr vznikol časopis, ktorý sa nazýval Zem a vek, a tak som sa tam prihlásil ako autor. Spočiatku Zem a vek nemal pevnú štruktúru, bol to skôr startup. V redakcii vtedy pôsobilo len málo interných autorov, jedným z nich už však bol šéfredaktor Tibor Rostas. Bol to jeho projekt.

Bude to možno znieť ironicky, ale môj prvý článok pre nich bol o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Médiá

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie