Denník N

Z Afriky za prácou do Ruska

Údajní vagnerovskí bojovníci z Mali. Foto - Twitter
Údajní vagnerovskí bojovníci z Mali. Foto – Twitter

Rusko dlhé roky investuje do médií v subsaharskej Afrike, ktoré šíria protieurópske a predovšetkým protifrancúzske postoje, a výsledky sa dostavujú.

Autor je spisovateľ

V Kamerune mám známeho. Až sa mi pri písaní tislo spojenie „mal som“, ale zostanem tvrdošijne pri „mám“. Je to srdečný chlapík a dobrý šofér, ochotný pomáhať nielen mne, ale aj dedine, z ktorej pochádza. Keď som zavítal na návštevu do Bamendy, vždy ma vzal so sebou na svoje cesty do kopcov pri nigérijských hraniciach. Zoznamoval ma s kúzelníkmi, hľadal to najlepšie palmové víno a bolo s ním veselo.

Už niekoľko rokov som ho nevidel, pretože pre napätú situáciu v anglickej časti krajiny by bola moja prítomnosť príliš riskantná. Pred niekoľkými dňami sa mi po čase ozval a nadšene mi oznamoval, že jeho sny sa splnili a že sa konečne dostane do Európy. Dostal víza a prácu… v Rusku!

Niekoľko minút som sa nezmohol na reakciu. Pred očami som mal fotografiu, na ktorej v snehu pri improvizovanom ohni podupávajú zababušení Malijčania, zlanárení do bojov na Ukrajine vagnerovcami. Možno niektorý z nich takisto nebol hlupák, čo si chcel vo vojne zastrieľať za peniaze, ale iba odišiel za sľubovanou prácou, ktorá sa mu zhodou okolností naskytla v Rusku. Dozvedám sa, že v Kamerune je to teraz móda a Rusko odrazu ponúka kopec pracovných víz pre mužov bez kvalifikácie. Na moje varovanie som od neho zatiaľ nedostal odpoveď.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie