Denník N

Matka Tereza nepríde. Je tu Rado, Jano, Béla, Richard

Môžete mať Žitňanskú namiesto Boreca, Lipšica namiesto Kaliňáka a Simona namiesto Jahnátka. Málo? A čo tak ešte Figeľ alebo Bugár namiesto Pellegriniho, Sulík namiesto Kažimíra a Mihál namiesto Richtera?

Autor je podpredsedom SaS

Máme more pravicových strán. Všetci majú veľké ego, nevedia sa dohodnúť. Nemám koho voliť. Ak by sa pravicovú vládu aj podarilo zostaviť, do dvoch rokov sa rozkmotria na nejakej hovadine. Musíme ešte počkať štyri roky na niekoho nového, kvalitnejšieho. S takýmito a podobnými komentármi sympatizantov a voličov, ale aj zástupcov médií, sme aj s kolegami v súčasnosti konfrontovaní. Má zmysel sa teda vôbec snažiť o reformnú pravicovú vládu s tým, „čo je k dispozícii“?

Jednoznačne áno – má. A je našou povinnosťou sa o to pokúsiť.

Čakanie na Matku Terezu je zbytočné

Prezradím ultra náročným pravicovým voličom, ale aj nariekajúcim politickým komentátorom tajomstvo – Panna Orleánska ani Matka Tereza do slovenskej politiky neprídu. Zbytočne na ne čakáte, nedočkáte sa ich. No môžete mať napríklad Žitňanskú namiesto Boreca, Lipšica namiesto Kaliňáka a Simona namiesto Jahnátka.

Málo? A čo tak ešte Figeľ alebo Bugár namiesto Pellegriniho, Sulík namiesto Kažimíra a Mihál namiesto Richtera? Stále nie dosť?

Takto by som mohol prechádzať funkciu po funkcii. Ešte aj namiesto toho Lazara z Vodohospodárskej výstavby aj s jeho preslávenou kompou by som našiel s „prstom v nose“ slušnú a čestnú náhradu. A ak by to hneď nechcela robiť napríklad oľanáčka Veronika Remišová, hociktorý nominant od nás zo stupavského trhu by bol vhodnejší ako ten, čo je tam teraz. Minimálne by ten „môj“ Stupavčan nekradol.

A – áno – zrejme podľa toho, ako to momentálne vyzerá s preferenciami, môžete mať Procházku namiesto Fica. Predsedovi Siete môžem vyčítať tisíc vecí (a aj mu niektoré veci vyčítam), ale na otázku, či by bol pre Slovensko vhodnejší premiér ako ten, čo je tam teraz a našu vlasť doslova devastuje, by som s odpoveďou nezaváhal ani na sekundu.

Padne či nepadne? To je otázka

Nepadne. Najbližších minimálne 20 rokov nikto žiadne dve nesúvisiace hlasovania na Slovensku nespojí a minimálne najbližších 20 rokov na Slovensku žiadna vláda predčasne takto nepadne.

Poučili sme sa a všetko je len otázka dobre nastavených dohôd. A najhlavnejší intrigáni z jesene 2011 (Dzurinda) už sú preč alebo sú marginálni (Hrušovský). Žiadne reštarty!

Vrátim sa ešte k premiérovi. Ivetu Radičovú si niektorí voliči, ale hlavne novinári zbytočne zidealizovali. Viem, že to, čo napíšem, bude znieť tvrdo, ale nebola to dobrá premiérka. Mentálne ani manažérsky na tuto funkciu nemala predpoklady. Hoci bola ikonou médií (alebo práve preto), bolo to s ňou často veľké trápenie.

Dobre si napríklad pamätám, ako svojvoľne menila deň staré rozhodnutia alebo úmysly Joža Mihála na svoje socialistické oné len preto, že si niečo prečítala v novinách alebo dostala nejakú nekompetentnú, ale srdcervúcejšiu spätnú väzbu. Toto premiér na čele reformnej vlády nerobí. Takže Radoslav Procházka by nemal Ivetou Radičovou tú pomyselnú latku nastavenú zas až tak vysoko, ako si niektorí myslia (nehovoriac o Ficovi, ten latku položil na zem).

Béla Bugár už pochopil. Pochopia aj politickí komentátori?

Béla Bugár zmenil komunikáciu. Už nehovorí o jedinej alternatíve voči Smeru v trojlístku Sieť – Most – KDH. Už si to zrátal a hovorí o týchto troch stranách iba ako o „základe alternatívy“ voči Smeru. K nej treba pribrať aj SaS a už to otvorene pripúšťa aj predseda strany Most-Híd. A verte, že ak by bolo treba na vládnu väčšinu aj pár poslancov z OĽaNO-Nova (a zas sme pri tej Veronike Remišovej, ale možno aj Alanovi Suchánkovi či Vierke Dubačovej atď.), tak Béla Bugár prehodnotí aj svoju mantru „s Matovičom nikdy“.

Takže šírenie „blbej“ nálady nie je vôbec namieste. Práve naopak. Všetko iné ako smerovláda je o dve triedy lepšie. Tisícnásobne lepšie. Hádam by to mohli konečne pochopiť už aj niektorí politickí komentátori a nepodsúvať verejnosti myšlienku spolku niektorej pravicovej strany s organizáciou Smer-SD, ktorá uviazla v zločineckých praktikách.

Naozaj chce niekto povedať, že takáto akože „stabilná“ vláda, zložená zo Smeru a niektorej pravicovej strany, bude pre Slovensko lepšia ako to, čo som načrtol vyššie?

Som presvedčený, že nebude a že jediná cesta, ako vrátiť Slovensko medzi normálne krajiny, je stranu, ktorá má rozhodujúci podiel na morálnej a ekonomickej devastácii našej krajiny, stranu, ktorá je zodpovedná za vysokú mieru korupcie a klientelizmu, vytlačiť na úplný politický okraj. Preto je potrebné potlačiť rozdiely a spoločne s ostatnými stranami napravo od stredu sa po marci o zmenu pokúsiť.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie