Denník N

Školstvo 2023 – choré, nešťastné, ale digitalizované

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bude to vyzerať efektne, keď dostane 150-tisíc detí nový notebook. No bude smutné sledovať, ako si budú na googli vyhľadávať kontakt na Linku detskej dôvery.

Autorka je spisovateľka

Tri roky po tom, ako slovenské deti vyrastajúce v zlých sociálnych podmienkach počas pandémie akútne potrebovali notebooky a tablety, aby sa vôbec mohli učiť – a nedostali ich –, prichádza ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie s projektom Digitálny žiak za 65 miliónov. Prezentuje ho ako projekt, ktorý má pomôcť žiakom pripraviť sa na povolania, ktoré v tejto chvíli ešte neexistujú, zvýšiť digitálne zručnosti a pomôcť tým najchudobnejším.

Tisíce najchudobnejších detí, na ktoré sa počas pandémie štát doslova vykašľal a ktorým umožnil ročné prázdniny, však žijú v chatrčiach, kde nemajú ani len stôl, na ktorý by si ten notebook položili. Keď vonku mrzne a ony majú jediné topánky mokré, tak do školy nejdú vôbec.

Internet? Hovoríme o svete, kde ani elektrina nie je samozrejmosťou. S najväčšou pravdepodobnosťou ich rodičia notebook nevedia obsluhovať, ale ak ho odnesú do záložne, vyriešia rodine jedlo na celý mesiac. Tieto deti potrebujú najmä doučovania, školské kluby, pedagógov, ktorí hovoria ich materinským jazykom, asistentov a systematickú podporu, nie jednorazový nákup techniky.

Iné skupiny detí, ktoré doma majú stôl aj elektrinu a, naopak, rok izolácie strávili doslova prilepené k počítačom, majú teraz problém socializovať sa, trpia úzkosťami, depresiami, sebapoškodzovaním. Tieto deti potrebujú všetko, len nie viac digitalizácie. Potrebujú osobný kontakt, duševnú podporu, služby odborníkov na duševné zdravie, ktoré na Slovensku zúfalo chýbajú. Tí, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie