Denník N

Zomrel Fontaine, na MS dal trinásť gólov, čo doteraz nikto neprekonal. Utešoval muža, ktorý mu ukončil kariéru

Hovoril, že ho nikto neprekoná, a doteraz to ani nikto nedokázal. Just Fontaine, ktorý zomrel v stredu vo veku 89 rokov, patrí k najväčším legendám svetového futbalu.

Na jednom svetovom šampionáte – MS 1958 – strelil až trinásť gólov (v šiestich zápasoch). Nikomu ďalšiemu sa to už nepodarilo, aj keď sa odvtedy počet účastníkov turnaja zvýšil zo 16 na 32.

Francúzska futbalová federácia (FFF) v nekrológu opísala Fontaina ako „večného strelca“ a v Remeši mu plánujú pred štadiónom postaviť sochu.

Fontaine bol však viac ako útočníkom: ako rodák z Maroka, bývalej kolónie, sa stal národnou ikonou Francúzska a zostal obľúbeným aj po konci kariéry.

Magazín So Foot pri ňom použil prezývku „l’Oncle Justo“ (strýko Justo). Bol mužom, ktorého si vo francúzskom futbale vážili. Francúzsky futbal po nevýrazných rokoch posunul medzi svetovú elitu.

Pred MS 1958 sa s 25-ročným Fontainom poriadne nepočítalo. Pri debute v reprezentácii síce dal hetrik, ale bolo to v bezvýznamnom zápase s Luxemburskom (8:0). Na ďalší štart čakal dva roky. A ani na svetovom šampionáte nemal byť v základnej zostave. Potom sa však zranili Thadée Cisowski (útočník s poľským pôvodom) aj René Bliard.

Fontaine vždy veril v „mektoub“ („osud“ v arabčine) a ten zasiahol aj teraz – Fontaine sa zrazu objavil v prvom zápase proti Paraguaju na ihrisku.

„Pred tým zápasom sa mi rozpadli kopačky. [Spoluhráč] Stéphane Bruey mi dal svoj náhradný pár a odohral som s nimi celý turnaj. V tých časoch sme nemali veľa kopačiek navyše,“ spomínal Fontaine.

Skóroval v každom zápase. Keď sa stal najlepším strelcom majstrovstiev sveta, kopačky Brueyovi jednoducho vrátil.

Možno by zomrel

Bol to vrchol jeho kariéry. „V ten rok som nastrieľal v lige 34 gólov v 26 zápasoch, ďalších desať vo francúzskom pohári a vyhrali sme double. Na MS som dal trinásť. A dával som góly aj v Európskom pohári majstrov, kde som bol najlepším strelcom s desiatimi gólmi. Čo viac som ešte mohol urobiť?“ rozprával.

V roku 2006 sa ho novinár z Associated Press spýtal, kto bol najlepším strelcom v dejinách futbalu. Odpovedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie