Denník N

Ide v kauze Káčerových výrokov o skutočný problém alebo o umelo vytvorené napätie? Odpovedajú Bugár, Korčok, Šebej a iní (anketa)

Edit Bauer, Béla Bugár, István Kollai, Ivan Korčok, Géza Jeszenszky, František Śebej, Éva Sebők. Foto - Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček, MTI a Éva Sebők
Edit Bauer, Béla Bugár, István Kollai, Ivan Korčok, Géza Jeszenszky, František Śebej, Éva Sebők. Foto – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček, MTI a Éva Sebők

Kauza okolo vyjadrení ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera vypukla 7. februára, keď poverený minister v diskusnej relácii TV Markíza povedal, že ak by bol Vladimir Putin na Ukrajine úspešný, Maďarsko by už malo voči Slovensku územné nároky. Káčer dodal, že podľa neho je to už dnes aktuálna téma, a aj preto je pre Slovensko dôležité, aby Putin na Ukrajine neuspel.

Po jeho vyjadreniach poslanci OĽaNO Igor Matovič a György Gyimesi žiadali prezidentku Zuzanu Čaputovú o jeho odvolanie, pridala sa k nim aj strana Aliancia, ktorá spustila v tejto veci aj petíciu. Na maďarskom ministerstve zahraničných vecí si predvolali slovenského veľvyslanca a predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh povedal, že slovenský minister by mal navštíviť psychiatra.

Rastislav Káčer napísal status na Facebook, v ktorom uviedol: „Pre kolaborantov Putina a zvlášť pre tých našich v Karpatskej kotline a vo Felvidéku, pre všetkých, ktorí chcú mier za cenu zničenia Ukrajiny mám jediný odkaz: Иди нахуй!“ Narážal na výrok ukrajinských obrancov Hadieho ostrova v Čiernom mori, v ktorom nadávali na útočiacu ruskú vojnovú loď.

Minister maďarskej vlády Gergely Gulyás zopakoval slová Zsolta Németha a poslal Káčera k lekárovi.

Takáto hrubá komunikácia v maďarsko-slovenských vzťahoch bola nevídaná viac ako desať rokov, od zmierenia Roberta Fica a Viktora Orbána v roku 2012.

Napunk sa o kauze rozprával so slovenskými a s maďarskými osobnosťami z Maďarska aj zo Slovenska. V ankete odpovedali Edit Bauer, Béla Bugár, Géza Jeszenszky, István Kollai, Ivan Korčok, František Šebej a Éva Sebők.

Osobnostiam sme položili tieto otázky:

1. Ide v kauze Káčer o skutočný problém alebo o umelo vytvorené napätie?
2. Aký vplyv môže mať tento prípad na maďarsko-slovenské vzťahy?


Edit Bauer
bývalá europoslankyňa za SMK

1. Ak otázku položíme v minulom alebo v prítomnom čase, odpoveď je jednoznačná – v danom geopolitickom systéme vzťahov je prakticky vylúčené, aby šlo o skutočný problém, v skutočnosti slúži len na to, aby vzbudzoval vnútorné napätie. Slovenská verejná mienka tomu môže uveriť bez serióznejšieho zvažovania, voči Maďarom na Slovensku vzbudzuje a/alebo živí podozrenie piatej kolóny.

Ak otázku položíme v budúcom čase, odpoveď je oveľa zložitejšia, keďže je možné, že v danej chvíli je veľa vážnych dôsledkov ešte v nedohľadne. Kto by mohol mať územné požiadavky voči moci opitej víťazstvom? (A nebolo by to najväčšou starosťou ani slovenskej politiky.)

2. Otázka má dve rozličné vrstvy: samotné podozrenie, čo sa mohlo stať v pozadí, čo je zlé preto, lebo vo vzťahoch dvoch krajín je vzájomná dôvera už aj tak chýbajúcim spojivkom, ďalším je spôsob oznámenia, aký v diplomacii nemá miesto. Toto asi ešte viac kazí vzťah, pričom naša vzájomná odkázanosť je jednoznačná a očividná.


Béla Bugár
bývalý predseda Mosta-Híd a SMK

1. Minister zahraničných vecí nebol pánom situácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Béla Bugár

Ivan Korčok

Rastislav Káčer

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie