Denník N

Vypálené autá a slová o vyhladení palestínskej osady. Vysvetľujeme, čo sa deje medzi Izraelom a Palestínou

Palestínčania kontrolujú poškodenú budovu v obci Huvára ležiacej neďaleko Nábulusu v severnej časti Predjordánska 27. februára 2023. Foto - TASR/AP
Palestínčania kontrolujú poškodenú budovu v obci Huvára ležiacej neďaleko Nábulusu v severnej časti Predjordánska 27. februára 2023. Foto – TASR/AP

Minister financií Smotrič vyhlásil, že Izrael by mal vyhladiť palestínsku obec. Podľa izraelského analytika jeho krajina takú extrémistickú vládu ešte nezažila.

V nedeľu sa v prístavnom meste Akaba v južnom Jordánsku uskutočnili dôležité rokovania. Prvýkrát po dlhom čase sa stretli vysokopostavení zástupcovia Izraela a Palestíny, ktorí sa dohodli na zmierňovaní napätia v regióne.

Lenže už niekoľko hodín po zverejnení spoločného vyhlásenia palestínsky strelec na západnom brehu Jordánu zabil dvoch izraelských bratov. Židovskí osadníci v reakcii na to vtrhli do palestínskej obce Huvára, v ktorej vypálili desiatky áut a domov.

Podľa časti izraelskej opozície išlo o pogrom, ktorý známy komentátor Nahum Barnea dokonca prirovnal ku Krištáľovej noci z roku 1938 v nacistickom Nemecku.

Napätie na západnom brehu Jordánu okupovanom Izraelom je najväčšie za posledných osemnásť rokov. K incidentom dochádza v čase, keď v Izraeli vládne najpravicovejšia koalícia v histórii, ktorej súčasťou sú aj ultranacionalistické a extrémistické subjekty.

Nehľadajú riešenie a radikalizujú druhú stranu

Vlani v novembri sa v Izraeli uskutočnili piate voľby za menej ako štyri roky, po ktorých sa k moci vrátil Benjamin Netanjahu. Najvýraznejší politický predstaviteľ svojej krajiny posledného desaťročia však na vytvorenie väčšiny potreboval aj krajne pravicových politikov vrátane Itamara Ben Gvira.

Toho v minulosti v Izraeli odsúdili za podporu teroristickej organizácie, ktorá sa hlási k extrémistickej sionistickej ideológii kahanizmus.

Expert na Blízky východ však vraví, že by bolo chybou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Svet

Teraz najčítanejšie