Denník N

Holandský odborník: Na novinárov ľudia útočia za ich názor, na novinárky za to, že názor vôbec majú

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Novinárky dostávajú v porovnaní so svojimi mužskými kolegami oveľa viac vyhrážok online. Útoky na ne sú oveľa osobnejšie – týkajú sa ich tela, tváre, toho, ako vyzerajú, ako sa obliekajú. Oveľa viac ako pri mužoch sú útoky mierené na to, aby ženy ponížili,“ hovorí holandský novinár Peter ter Velde, ktorý spoluzakladal systém na ochranu novinárov.

Rovnako sa podieľal aj na vzniku webstránky Bezpečná žurnalistika, ktorú spustilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Novinárka Marta Jančkárová dostáva vyhrážky smrťou, znásilnením a mučením po tom, čo sa do jej debaty na RTVS nedostal poslanec Smeru Ľuboš Blaha. Vy pracujete s holandskými novinármi, ktorí môžu takéto útoky nahlasovať. Stretávate sa s podobnými prípadmi, keď politik spochybňuje prácu novinára a proti nemu sa zdvihne takáto vlna nenávisti?

Áno. U nás ide väčšinou o politikov z krajnej pravice. Keď novinári publikujú o nich texty, dostávajú takéto reakcie, zdvihne sa proti nim až cunami vyhrážok.

Dostávajú v Holandsku viac vyhrážok novinárky ako novinári?

Keď sme koncom decembra robili medzi novinármi výskum, boli čísla veľmi podobné. Vyhrážky dostali štyri z piatich novinárok. V porovnaní so svojimi mužskými kolegami dostali novinárky oveľa viac vyhrážok online, teda hlavne prostredníctvom sociálnych sietí.

Prečo to tak je?

To je ťažká otázka. V prípade novinárok sa častejšie útočí na to, že sú ženy. Útoky sú oveľa osobnejšie – týkajú sa ich tela, tváre, toho, ako vyzerajú, ako sa obliekajú. Oveľa viac ako pri mužoch sú útoky mierené na to, aby ženy ponížili. Niekto pred rokmi povedal jednu múdru vec: na novinárov útočia pre ich názor, na novinárky pre to, že vôbec majú názor. Ako keby niektorí nedokázali zniesť, že novinárky si niečo myslia a že o tom píšu. V USA sa objavili útoky na novinárky pred desiatimi rokmi, potom to prišlo aj do Európy.

Marty Jančkárovej sa zastala RTVS, jej kolegovia aj novinári z iných médií, ale vyhrážky dostáva ďalej. Čo by v jej prípade ešte mohli urobiť novinári, aby sa voči takémuto správaniu ohradili? 

Je skvelé a veľmi dôležité, že sa jej ostatní zastali. Aj u nás v Holandsku sme pred polrokom videli, že šéfredaktor sa zastal svojej zamestnankyne – novinárky. Postavil sa za ňu proti ľuďom, ktorí na ňu útočili. Stále budete mať mlčiacu väčšinu, ktorá sa nezapojí do diskusie o nenávisti voči novinárom a novinárkam. A práve preto je dobré, keď sa viacerí takto ozvú. Aj v našom prípade, ktorý sme riešili pred šiestimi rokmi, bolo dôležité, že sa za túto novinárku postavil jej zamestnávateľ a povedal – zašli ste priďaleko, prekročili ste červené čiary, prestaňte to robiť. Potom sa nám tento šéfredaktor priznal, že do redakcie im prišlo niekoľko mailov od ľudí, ktorí im ďakovali, že to urobili, že aj oni novinárku podporujú. Obete takýchto útokov niekedy hovoria – nechajte to tak, nezverejňujte to, búrka po pár dňoch prejde. Áno, je to tak, po niekoľkých dňoch sa to skončí, ale stále si myslím, že je vhodné niekoho takto verejne podporiť.

A čo s tým môže urobiť polícia? Jančkárová dostala policajnú ochranu. Stačí to?

Ochrana je jedna vec, no treba urobiť ešte niekoľko vecí. Jančkárová je zamestnankyňou rádia?

Áno.

Takže zamestnávateľ urobil to, čo mal urobiť. Pred pár mesiacmi sme mali veľmi podobný prípad s novinárkou. Bola nedeľa a zrazu mi zavolal jej zamestnávateľ. Začala na ňu útočiť jedna holandská pravicová strana. Zdvihol som mu a vraví mi – počúvaj ma, sme uprostred búrky, čo mám robiť? A ja som mu poradil niekoľko vecí.

Akých?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie