Denník N

Školský týždeň: Čo ministerstvo školstva urobilo pre deti z Ukrajiny

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Minulý týždeň uplynul rok od vypuknutia vojny na Ukrajine. Tisícky detí a mladých ľudí z Ukrajiny utiekli na Slovensko, a tak sa náš vzdelávací systém ocitol pred náročnou výzvou, ako ich začleniť do vzdelávania a poskytnúť im potrebnú podporu.

Na výročie začiatku vojny ministerstvo školstva zverejnilo zoznam opatrení, ktoré urobilo na podporu začleňovania detí z Ukrajiny. Tvrdí, že situáciu intenzívne riešilo od prvého dňa. V našich analýzach sme však viackrát upozornili, že kroky ministerstva nie sú dostatočné (napríklad tutu), a deťom a mladým ľuďom z Ukrajiny preto hrozia vážne problémy nielen v oblasti vzdelávania, ale aj duševného zdravia a celkového sociálneho začlenenia.

Pozrime sa teda bližšie na bilanciu opatrení ministerstva.

Školy dostávajú peniaze na vzdelávanie detí z Ukrajiny až od začiatku tohto školského roka

Začnime financiami. Krátko po príchode prvých žiakov a žiačok z Ukrajiny dostali školy peniaze na nákup školských potrieb (napríklad školské tašky, peračníky, písacie potreby, zošity). Na každé dieťa z Ukrajiny školy dostali jednorazový príspevok 200 eur. Dokopy išlo na 9 462 detí takmer 1,9 milióna eur.

To určite možno hodnotiť pozitívne. Na druhej strane však školy v tomto období nedostali na žiakov a žiačky z Ukrajiny príspevok na vzdelávanie (takzvaný normatív), ktorý sa bežne poskytuje na iné deti. Tento príspevok začali školy dostávať až od začiatku tohto školského roka. Príspevok síce vyplatili aspoň spätne, no deťom z Ukrajiny bolo potrebné poskytnúť intenzívnu podporu hneď od začiatku. A na ňu v skutočnosti nepostačuje ani normatív, školy zaň len ťažko zaplatia napríklad nový personál.

Ministerstvo hradí kurzy štátneho jazyka, tie však zrejme nie sú postačujúce

Ministerstvo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie