Denník N

Viking, ktorý hľadá pomstu, keď sa šikana zmení na priateľstvo a ďalšie tipy na zaujímavé filmy a seriály

Severan. Foto - SkyShowtime
Severan. Foto – SkyShowtime

Osobný výber filmov a seriálov z aktuálnej ponuky streamovacích videoslužieb.

Keďže seriály na streamovacích službách príliš nepozerám, dovolím si v tomto vydaní upozorniť na kvalitné filmy, ktoré som videl v malých kinách alebo na festivaloch a zároveň som ich našiel aj v archívoch streamovacích služieb. Tento výber teda bude o pokladoch v ponukách, ktoré vám pravdepodobne algoritmus neukáže, ale sú to kvalitné filmové zážitky od výnimočných režisérov.

Krásne bytosti (Berdreymi, 2022 na HBO Max)

Možno ste niekedy počuli o tom, že islandskí tínedžeri patria medzi najslušnejších na svete, ak teda nazveme fajčenie a pitie alkoholu u tínedžerov neslušnosťou. Na vrchole tejto kategórie sú preto, lebo v 90. rokoch patrili na úplne opačný koniec rebríčkov. Hordy opitej mládeže sa ponevierali po parkoch a robili toľko neporiadku, že dospelí sa báli chodiť po zotmení von.

Do týchto divokých čias revoltujúcej mládeže sa vracia film Guðmundura Arnara Guðmundssona. Je to príbeh šikanovaného a neobľúbeného Addiho z nefunkčnej rodiny a skupiny chlapcov okolo Balliho, ktorí Addiho najprv šikanujú, ale potom sa ho ujmú a stanú sa jeho ochrancami.

Jeden z najsilnejších filmov minuloročného Cinematiku prišiel predstaviť režisér osobne (v skutočnosti patril medzi šikanujúcich). Krásne bytosti sú podobné, akoby ste v násilnom filme o mafiánoch vymenili dospelých za deti. Pritom mafiánske filmy sú do istej miery mýtus, čo zabezpečuje divácky odstup. Tento film sa snaží byť dôsledne autentický, a je preto trochu strašidelný. Z filmu môžete mať modriny, ale už z jeho názvu môžete pochopiť, že vám dá nádej. Krásne bytosti pozbierali niekoľko ocenení nielen na Berlinale 2022.

Severan (Northman, 2022, SkyShowtime)

Robert Eggers nepatrí medzi nájomných robotníkov, ktorí pre veľké štúdiá zmontujú podľa zadania marketingu a prieskumu ďalší film. Je to jeden z najzaujímavejších režisérov v súčasnom Hollywoode,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie