Denník N

Zapácha mi už aj vriaca voda. Ako sa mi po covide zbláznil čuch

Ilustrácia - M. O. s Midjourney
Ilustrácia – M. O. s Midjourney

Ani po mesiaci života s parosmiou neviem, ako žiť aspoň trochu pohodlný život.

Svet mi začal zapáchať 26. januára, keď som sa doma v kúpeľni chystala na pracovné stretnutie. Stlačila som pumpičku na nádobke s olejom na vlasy a okamžite som mala pocit, že sa povraciam. Pach čohosi sladkého a zatuchnutého ma v tej chvíli presvedčil o tom, že sa olej pokazil a že vo fľaštičke zostala už len koncentrovaná hniloba.

Až neskôr mi došlo, že problém nie je v oleji, ale vo mne – a až spätne som si uvedomila, že ten januárový deň bol len domnelým začiatkom celého problému.

Dnes, o viac než mesiac neskôr, všetkému rozumiem o niečo lepšie. Tak ako mnoho ďalších ľudí po celom svete, aj ja podľa všetkého trpím postcovidovým syndrómom – diagnózou, ktorá môže mať rôzne podoby. U mňa sa prejavuje čímsi, čo sa nazýva parosmia.

Z odborného hľadiska je to stav, pri ktorom môj mozog nedokáže správne interpretovať pachy, ktoré zaznamenávajú čuchové receptory. Z osobného hľadiska je to však niečo oveľa konkrétnejšie: jedlo, kozmetika a dokonca aj mesto pre mňa zapáchajú tak veľmi, že to ovplyvňuje vari každý aspekt môjho života.

Šampón aj avokádo

Covid som prekonala koncom novembra a začiatkom decembra. Nebolo to príjemné, ale ani úplne dramatické – teda do momentu, než sa z neho vyvinul zápal dutín a ja som takmer na mesiac skončila ako práceneschopná.

To, že niektoré pachy vôbec necítim, som zistila tesne pred Vianocami, keď som konečne vyšla z domu a chcela som si kúpiť novú voňavku. Na papieriky som v parfumérii nastriekala hádam šesť druhov a vtedy mi to došlo: vôbec, ale naozaj vôbec nič necítim. Bol to trochu strašidelný pocit, ale ani mi nenapadlo, že pôjde o začiatok dlhodobého problému.

To, že sa mi čuch vracia, ale v akejsi poškodenej podobe, som si naplno uvedomila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dlhý covid

Duševné zdravie

Koronavírus

    Zdravie

    Teraz najčítanejšie