Denník N

Javorský, Brunovský: Blaha je nula, lož a nenávisť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dzurinda si zaslúži našu úctu a rešpekt, ale asi aj on už musí vedieť, že neuspeje, hovoria v podcaste V redakcii komentátori a editori Denníka N Oliver Brunovský a Juraj Javorský.

Ako rozumiete tomu, čo sa stalo medzi Mirom Kollárom a Mikulášom Dzurindom?

Brunovský: Ja tomu nerozumiem a je mi veľmi ľúto, že to takto dopadlo, lebo to, o čo sa obaja úprimne usilujú, je pospájať malé strany, aby tu pre demokraticky zmýšľajúcich voličov bola nejaká možnosť voliť a ich hlasy neprepadli. To je opodstatnené a to treba urobiť; nerozumiem tomu.

Javorský: Nie si sám, kto tomu nerozumie. Ľudia, ktorí pred mesiacom sledovali spoločnú tlačovku Dzurindu a Kollára, si robili nádej, že vzniká alternatíva k chaosu a amaterizmu, ktorý tu dnes je, a dnes sú, asi ako ty, sklamaní. Ale ja si myslím, že tých ľudí bolo málo. Osobne som k tomu nemal nejakú veľkú dôveru, že z tejto strany môže prísť ozajstná alternatíva.

Zjednodušene povedané to vyzerá tak, že Kollár najprv podpísal dohodu s Dzurindom, ale nakoniec stavil na Hegera a ostatných politikov z parlamentu, a tí nechceli Dzurindu. Akurát to Dzurindovi nikto nejako slušne nedokázal povedať. Povedali by ste, že starý politický pes Dzurinda sa nechal oklamať Kollárom?

Brunovský: Niežeby som tomu strašne veril, ale držal som tomu palce. Mám výhradu aj voči tomu starému politickému psovi, lebo ja si Dzurindu dosť vážim. Mne sa zdá, že ten človek si zaslúži aj úctu, aj rešpekt, a bol by som veľmi rád, keby nejakú úlohu v politike ešte mohol zohrať. Podľa mňa je to iná profesionálna trieda ako tí ľudia, ktorí momentálne vládnu.

Mali by sme Dzurindu ľutovať?

Javorský: Dzurinda si možno teraz líže rany, aké sám rozdával niekedy v minulosti – také tie stranícke manipulácie, ktorých sa neraz dopúšťal voči svojim partnerom. Platí, že to, čo o tom vieme, zatiaľ najviac objasnil Dzurinda, keď povedal, že Miro Kollár prestal dodržiavať dohodu, ktorú medzi sebou mali, a namiesto neho si vybral za partnera Eduarda Hegera.

Zo strany Miroslava Kollára neprišlo žiadne významné vysvetlenie, okrem toho, že je z krokov Mikuláša Dzurindu šokovaný. Z kuloárnych informácií to vyzerá na verziu, o ktorej hovorí Mikuláš Dzurinda, čo podľa mňa vyznieva pre Miroslava Kollára veľmi nepriaznivo, pretože z toho vychádza ako oportunistický zradca, ktorý nevie držať slovo. Keď si zoberieme, že aj jeho doterajšia povesť bola skôr taká, že nie je kooperatívny, že je sólo hráč, ktorý hrá predovšetkým vo svoj prospech, tak jeho politická budúcnosť nebude oveľa úspešnejšia než jeho doterajšia minulosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie