Denník N

V Kolumbii sa premnožili Escobarove hrochy. Je to ako bláznivý experiment v divočine, hovorí vedkyňa

Hrochy plávajúce v jazere neďaleko Escobarovej haciendy. Foto - TASR/AP
Hrochy plávajúce v jazere neďaleko Escobarovej haciendy. Foto – TASR/AP

Predstavitelia organizovaného zločinu sú často posadnutí exotickými zvieratami. Najznámejší slovenský mafián Mikuláš Černák si v čase, keď ovládal tunajšie podsvetie, dal priviezť niekoľko sibírskych tigrov, ktoré sa dostali aj do televíznych reportáží.

Záľubu v exotických zvieratách mal aj kolumbijský drogový barón Pablo Escobar, ktorý si vo svojej rezidencii Hacienda Nápoles založil súkromné safari. Na konci 70. rokov doň priviezol okrem iných zvierat aj štyri hrochy – tri samice a jedného samca, ktorý si vyslúžil prezývku El Viejo (vo voľnom preklade Starý muž alebo Šéf).

Práve El Viejo a, prirodzene, samotný Escobar sú najviac zodpovední za nekontrolované rozšírenie hrochov v Kolumbii. Pokým Escobar ešte žil a hrochy obývali len jeho haciendu, nepredstavovali zásadný problém.

Po tom, ako v decembri 1993 polícia kokaínového bossa zastrelila pri pokuse o útek, sa však situácia zmenila. Pre kolumbijské úrady bolo príliš zložité hrochy odchytiť a premiestniť, a tak ich nechali žiť na neudržiavanom pozemku. To však bola chyba.

Keďže o haciendu sa nikto nestaral a elektrický plot prestal fungovať, hrochy sa dostali von a obsadili okolité vodstvá. „Ovládli celý ranč a potom začali voľne pobehovať,“ vysvetľoval pred rokmi pre National Geographic kolumbijský ochranár Pedro López.

Z pôvodných štyroch hrochov je dnes podľa odhadov populácia s okolo 150 jedincami. Prenikli aj do najvýznamnejšej kolumbijskej rieky Magdalena. Ak by sa hrochy ďalej rozmnožovali súčasným tempom, do pár rokov ich bude viac než 400.

Zvieratá, prezývané Escobarove hrochy alebo kokaínové hrochy, predstavujú pre kolumbijskú prírodu environmentálnu hrozbu. Ako invázny druh vytláčajú pôvodné druhy vrátane ohrozených lamantínov.

Kolumbijská vláda si so vzniknutou situáciou roky nevie poradiť a teraz prichádza s novým riešením hrošej otázky.

Hrozí neriešiteľný problém

Ak sa pýtate, ako je možné, že sa hrochom v Kolumbii tak darí, jednou z kľúčových odpovedí je sex. Ukázalo sa totiž, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Latinská Amerika

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie