Denník N

Pilotuje boeing a netreba sa mu klaňať. Holandský kráľ si na Slovensku uctí Kuciaka aj obete z Teplárne

Kráľ Viliam-Alexander navštívil vo februári holandských vojakov na základni NATO v Litve. Foto - tasr/ap
Kráľ Viliam-Alexander navštívil vo februári holandských vojakov na základni NATO v Litve. Foto – tasr/ap

Holandská kráľovská rodina predstavuje modernú monarchiu, medzi ľuďmi je obľúbená.

Viliam-Alexander bol ako budúci kráľ od malička pripravovaný na to, že po svojej mame, kráľovnej Beatrix, prevezme vládu v krajine. Študoval históriu na univerzite v Leidene, kde si vyslúžil prezývku „pivný princ“ pre svoju obľubu tohto alkoholu.

Okrem titulov, ktoré zdedil pri svojom narodení, sa snažil viesť pomerne bežný život, korčuľoval po zamrznutých kanáloch, zabehol maratón v New York. Bol však tiež členom Medzinárodného olympijského výboru, slúžil v holandskom kráľovskom námorníctve a hlavne veľmi rád pilotoval lietadlo.

V minulosti pravidelne lietal ako kopilot Holandských kráľovských aerolínií (KLM). Ako priznal v rozhovore pre denník De Telegraaf, pasažieri ho nespoznávali ani podľa hlasu, keď sa im ozýval, miatla ich letecká uniforma.

„Máte lietadlo, pasažierov a posádku. Máte za nich zodpovednosť. Problémy, ktoré máte v normálnom živote, musia zostať na zemi. Musíte sa od nich úplne odpútať a sústrediť sa na niečo iné. Lietanie je pre mňa vec uvoľnenia,“ povedal pre denník De Telegraaf.

Po inaugurácii za kráľa (na rozdiel od britskej kráľovskej rodiny sa holandský panovník nekorunuje, ale inauguruje) svoj koníček z bezpečnostných dôvodov musel obmedziť. Ako však priznal na stretnutí so slovenskými novinármi koncom februára v Paláci Noordeinde v Haagu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie