Denník N

Ráno s NHL: Inovátorom sa často smejú. Plantovi hovorili, že brankárskou maskou vystraší ženy

Dobré ráno,

z času na čas sa objaví jednotlivec, ktorý úplne zmení spôsob, akým robia veci všetci ostatní. V hokeji priniesol niekoľko revolučných zmien brankár Jacques Plante. Ako to pri vizionároch často býva, aj jemu sa zo začiatku posmievali.

„Prečo stále vychádzaš z tej bránky a čo to máš, preboha, na hlave?“ boli otázky, ktoré dostával často. Dnes naňho spomíname ako na držiteľa šiestich Stanley Cupov a sedemnásobného najlepšieho brankára NHL, no najmä na inovátora.

V noci Martin Fehérváry, Erik Černák ani Adam Ružička nenastúpili za svoje tímy, ani Jaroslav Halák nechytal.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.

Každú nedeľu sa budeme v Ráne s NHL venovať jednému významnému momentu z histórie najlepšej ligy sveta, ktorý navždy zmenil svetový hokej.


Plantov prínos pre hokej dobre vystihol iný legendárny brankár a jeden z najväčších intelektuálov medzi hokejistami Ken Dryden. „Existuje veľa veľmi dobrých brankárov. Nájdete aj dosť naozaj skvelých brankárov. Potom sú tu však aj dôležití brankári a Jacques Plante bol jeden z nich,“ povedal Dryden pre ESPN.

Plante nebol úplne prvým mužom, ktorý odchytal zápas NHL v maske. Clint Benedict z Montrealu Maroons nastúpil v januári 1930 v koženej maske.

Keďže v nej nebolo dobre vidieť, po dvoch zápasoch ju odložil a vrátil sa k chytaniu bez ochrany hlavy. Až Plante o 29 rokov neskôr dokázal hokejovú masku spopularizovať, hoci to nemal ľahké.

Ani z lietadla nevyskočíte bez padáku

Plante so svojou maskou z laminátu pravidelne chytával na tréningoch či exhibíciách, no konzervatívny tréner Toe Blake mu roky nechcel dovoliť, aby ju si dal aj v riadnom zápase NHL.

Inovatívny brankár nerozumel, prečo by mal trpieť zlomeniny lícnych kostí či mnoho stehov na tvári, keď sa tomu dá zabrániť. Dokázal sa povzniesť aj cez vtipkovanie spoluhráčov či zosmiešňovanie od súperov.

„Keď som si prvý raz nasadil masku, všetci chlapci mi povedali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie