Denník N

Čaputovú by chcelo za prezidentku 18 percent ľudí, s odstupom nasledujú Pellegrini a Fico

Focus pre Markízu zisťoval, koho ľudia spontánne menovali ako vhodného prezidenta či prezidentku. Na Pellegriniho si spomenulo 6 percent voličov, na Fica asi 5 percent.

Súčasnú prezidentku Zuzanu Čaputovú by za hlavu štátu znovu chcela takmer pätina voličov. Na druhom mieste za ňou s odstupom nasledujú dvaja expremiéri, predseda Hlasu Peter Pellegrini (6 percent), na treťom predseda Smeru Robert Fico (5,4 percenta).

Na bývalého sudcu Štefana Harabina, ktorý ako jeden z mála politikov svoj záujem o prezidentskú kandidatúru už ohlásil, si spomenulo 2,5 percenta voličov. Celá tretina respondentov v prieskume neuviedla meno žiadnej osobnosti či politika.

Slovné spojenie „spomenulo si“ je v tomto prípade presné. Agentúra Focus ešte začiatkom februára uskutočnila pre reláciu Na telo televízie Markíza prieskum, v ktorom voličom kládla otvorenú otázku v znení „Ak by ste mohli menovať jednu žijúcu osobnosť, ktorú by ste najradšej chceli za prezidenta či prezidentku Slovenska, ktorá by to bola?“

Koľko ľudí by volilo Čaputovú

Metodika prieskumu sa líši od toho, ako vyzerá voľba vo volebnej miestnosti, kde si voliči vyberajú zo zoznamu kandidátov. V tomto prieskume sami spontánne uvádzali jedno meno, ktoré im prišlo na um.

To mohlo dávať istú výhodu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Prezidentské voľby 2024

Robert Fico

Štefan Harabin

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie