Denník N

Chodorkovskij: Putin nebude môcť hypnotizovať dlhší čas. Bude musieť niečo urobiť

Michail Chodorkovskij. Foto - TASR/AP
Michail Chodorkovskij. Foto – TASR/AP

Michail Chodorkovskij patrí k najznámejším politickým odporcom Vladimira Putina. V Rusku strávil desať rokov vo väzení, nasledujúcich takmer desať rokov v exile.

V rozhovore hovorí, čo nastane po Putinovej porážke, o možných dôsledkoch prípadného rozpadu Ruska aj o tom, prečo od Putina dostal milosť a či by sa v súčasnej situácii vrátil do vlasti.

V rozhovore sa ho pýtame:

  • ako to bude v Rusku vyzerať po Putinovej porážke;
  • aký by mal byť politický systém po Putinovom páde;
  • ako spolupracovať s ľuďmi, ktorí teraz pracujú pre Putinov režim;
  • či má ruská opozícia rozpory so Západom.

V roku 2007 mal na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Vladimir Putin slávny prejav, ktorý odštartoval politiku ústiacu do vojny s Gruzínskom, anexie Krymu, destabilizácie Donbasu a invázie na Ukrajinu. Tento rok na konferenciu pozvali zástupcov ruskej demokratickej opozície. O čom to vypovedá? Že už nikto nechce s ruským režimom nadväzovať dialóg?

Na mníchovskej konferencii sa ma opakovane súkromne aj verejne pýtali: „Ako by tu podľa vás teraz vyzeral Putin?“ A ja som úprimne odpovedal, že si to ani neviem predstaviť, pretože všetci ľudia, ktorí tam boli, mali úplne jasne formulovaný názor. Niektorí, napríklad zástupcovia Indie alebo Pakistanu, sa touto otázkou zaoberali menej, Európanov a Američanov ten problém zaujímal viac.

Ukrajincov vojna na ich území znepokojovala najviac. Ale nikto by sa tam neodvážil verejne podporiť Putina, pretože by to bolo nevhodné, aj keď názory ľudí môžu byť rôzne. Bolo by to ako hromada „sračiek“ v klenotníctve.

V rozhovore s Jurijom Dudom ste povedali, že keby voľby v Rusku vyhral Alexej Navaľnyj, mali by ste z toho radosť, pretože zmena pri moci je potrebná, ale na druhej strane by sme sa vrátili k jedinému rozhodovaciemu centru, čo by bolo v podstate rovnaké ako za Putina. A povedali ste, že Rusko potrebuje parlamentný systém a federalizáciu. Vytvorenie takéhoto modelu by trvalo pomerne dlho. Kým by sme k nemu smerovali, nechopil by sa moci ďalší diktátor?

Takáto možnosť tu je. Existuje mnoho ďalších variantov. V súčasnosti diskutujeme o tom, ktorý by bol pre nás z rôznych hľadísk najatraktívnejší: pre Európu a možno aj pre celý svet z hľadiska bezpečnosti, pre Rusov z hľadiska ich vlastného blahobytu.

Z môjho pohľadu nie je najlepším variantom ani rozpad Ruska, ani príchod dobrého cára, pretože oboje nakoniec povedie k novému autoritárskemu režimu. Ukrajinskí priatelia a kolegovia ma stále obviňujú z toho, že som prívrženec impéria, obviňujú ma, že nechcem, aby Rusko prišlo o svoje jadrové zbrane, a že nechcem rozpad Ruska.

Po prvé, neprajem si, aby sa Rusko rozpadlo, pretože po rozpade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie