Denník N

Ján Benčík v politike končí: Mal som poslúchnuť manželku, ktorá ma varovala, bol som naivný

Poslanec Ján Benčík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslanec Ján Benčík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Priamo za mnou v parlamente sedel Ľuboš Blaha. Jeho verejné vystupovanie, ale najmä to, čo si neustále šomral popod nos, mi tak liezlo na nervy, že som si radšej presadol. Mať ho neustále za chrbtom je strašné, tvrdí poslanec Ján Benčík.

Ján Benčík (1948) na dôchodku začal na blogu odhaľovať správanie a názory konšpirátorov, proruských žoldnierov na Ukrajine zo Slovenska, fašistov a iných extrémistov v online prostredí. Vo voľbách v roku 2020 sa stal poslancom parlamentu na kandidátke strany Za ľudí, po jej rozpade sa stal členom poslaneckého klubu SaS.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • prečo vníma svoj vstup do politiky ako zbytočný;
  • aké chyby urobil Andrej Kiska;
  • v čom zlyhala šéfka Za ľudí Veronika Remišová;
  • prečo koalícia sklamala ľudí;
  • ako sa k nemu správali fašisti v parlamente;
  • či politikom a najmä Igorovi Matovičovi naozaj ubližujú novinári.

V parlamente ste svoje prvé a zároveň posledné volebné obdobie, keďže už nechcete kandidovať. Aké máte pocity z vysokej politiky?

Som sklamaný, cítim dezilúziu. Nemôžem mať dobrý pocit, lebo sa mi zdá, že to celé bolo zbytočné. Asi som do toho vôbec nemal ísť. Mal som poslúchnuť manželku, ktorá ma varovala. Bol som naivný.

V čom?

Starší človek si myslí, že už dokáže veci posudzovať správne, ale nakoniec sa vždy o pár rokov ukáže, že nebol dosť múdry. V tejto chvíli si jednoducho myslím, že ísť do politiky bolo nerozumné, že som to nedomyslel.

Mám tomu rozumieť tak, že keby ste nešli do politiky, o nič by sme neprišli?

Nič by sa nestalo a pre mňa osobne by to určite bolo pozitívum. Vtedy však bola hraničná situácia, chceli sme odpratať Smer, ktorý krajine škodil. Hovorilo sa, že bude potrebný každý hlas. Dopadlo to, žiaľ, tak, že ľudia sú z nás totálne sklamaní.

Dopadlo to tak, že karty tu bude rozdávať zrejme Smer alebo jeho odnož Hlas.

Všetko sa začalo rozpadať po tom, čo sa do parlamentu nedostalo KDH ani koalícia Progresívne Slovensko – Spolu. Chýbalo im pár hlasov. Zároveň ľudia uverili populistovi Igorovi Matovičovi a dali mu toľko percent, že v ne ani nedúfal. Výsledok poznáme.

K tomu, že neprešli PS so Spolu, výrazne prispela práve vaša strana Za ľudí. Predseda Andrej Kiska spájanie odmietol a vo voľbách ste dopadli neslávne – namiesto dvojciferného výsledku ste mali len 5,77 percenta.

Nikdy som nebol členom Za ľudí, čiže v časoch, keď sa riešilo potenciálne spájanie, som pri tom vôbec nebol. Dokonca som vtedy nebol ešte ani na kandidátke, ani v kontakte s členmi strany. Nemohol som to teda nijako ovplyvniť.

Osobne si však nie som istý, či bola chyba v tom, že sa tie strany do volieb nespojili. KDH doplatilo na útoky Matoviča po tom, čo podpísalo pakt o neútočení práve s PS/Spolu. Nemyslím si, že spájanie strán automaticky prináša kumulatívny efekt, najmä ak sú názorovo odlišné.

Neurobil Andrej Kiska založením strany chybu? Odobral percentá iným a po voľbách z politiky odišiel. Rado Baťo ako jeho bývalý poradca v Prezidentskom paláci povedal, že polovicu porady sa riešilo, ako stranu riadiť z Popradu. Politika ho vraj príliš nebavila, lebo mu ukrajovala z času, ktorý chcel venovať rodine.

Založenie strany Za ľudí nepovažujem za chybu. Považujem však za ňu to, s akým nasadením sa pán Kiska venoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie