Denník N

Výživový poradca o Wimovi Hofovi: Na tradičné metódy nabalil ezotáraniny, má znaky šarlatána

Wim Hof v nádobe naplnenej ľadom. Foto – TASR/AP
Wim Hof v nádobe naplnenej ľadom. Foto – TASR/AP

Denník N sa rozprával s výživovým poradcom Miloslavom Šindelářom o zdravotných účinkoch troch pilierov metódy Wima Hofa – terapii chladom (otužovania), dýchaní a meditácie – a o osobe Wima Hofa, ktorý je prezývaný The Iceman, teda Ľadový muž.

Český odborník priznáva, že uvedené metódy môžu mať niektoré pozitívne zdravotné účinky, napríklad redukciu stresu alebo zlepšenie spánku, ale má problém s tým, keď ich Wim Hof spája s liečbou rakoviny, Parkinsonovej choroby a mnohých iných ochorení. „Ak niekto tvrdí, že má panaceum, bájny liek na všetko, je to pre nás výstražný signál, že niečo nie je v poriadku, a mali by sme sa zamyslieť nad tým, či takého človeka ďalej počúvať,“ vraví Šindelář.

Viaceré výroky Wima Hofa považuje Šindelář za „prehnané, nezmyselné a nezriedka ide o ezotáraniny“. Šindelář sa zamýšľa nad tým, prečo ho mnohí ľudia považujú za modlu, radí, ako sa vyznať v záplave informácií o zdraví, a uvažuje o následkoch pandémie na naše myslenie: „Myslím si, že pandémia zhoršila našu túžbu hľadať niečo zázračné a nadprirodzené.“

Metóda Wima Hofa sa skladá z troch pilierov – terapie chladom (otužovania), dýchania a meditácie. Začnime prvým z nich, čo vieme o účinkoch otužovania na ľudský organizmus?

Bohužiaľ, z uvedenej trojice ide o pilier, ktorý je najmenej preukázaný. Otužovanie je v súčasnosti veľmi módne a veľká časť športovcov ho vykonáva, ale, bohužiaľ, chýbajú kvalitné dôkazy o jeho účinnosti a benefitoch. Problémom štúdií o vplyve otužovania na imunitný systém je, že väčšina z nich, ktoré preukázali zdravotné benefity, sa robila na plavcoch v studenej vode. Lenže samotná pohybová aktivita môže skresliť výsledky týchto štúdií. Pozorovaný efekt tak nemusí byť výsledkom chladovej terapie, ale skôr pohybu samotného, plávania.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Pseudoveda

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie