Denník N

Princípy homeopatie vedecky nedávajú zmysel. Ich zástancom to neprekáža (3x o homeopatikách)

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Článok je súčasťou trojdielnej série textov o homeopatii.

Každého 23. októbra sedem minút pred pol jedenástou dopoludnia sa v centrách mnohých európskych miest už niekoľko rokov pravidelne odohráva prapodivný happening. Zíde sa tam pár desiatok alebo aj stoviek ľudí, prinesú si fľaštičky s liekmi a teatrálne si ich obsah nasypú do úst.

Vyzerá to desivo, ale v podstate o nič nejde, pretože tie lieky sú homeopatické, teda aj vo veľkých dávkach neškodné. A presne na to sa snaží akcia Hromadné predávkovanie sa homeopatikami, známa aj ako 10:23 Campaign, poukázať. Usporadúvajú ju rôzne organizácie vedeckých skeptikov, v Česku klub Sisyfos.

Pre aktívnych skeptikov je homeopatia tŕňom v oku a zároveň je pre nich pomerne ľahkým terčom. Účinnú vedeckú kritiku na seba privoláva hlavne jeden z jej základných princípov, ktorým je vysoké riedenie účinnej látky.

Riedenie ad absurdum

Homeopatia väčšinou pracuje s centezimálnym riedením. Na začiatku je účinná látka. Tá sa zriedi v pomere 1 ku 100 a tento základný krok sa viackrát opakuje. Prípravok označený 5C bol pripravený piatimi po sebe nasledujúcimi riedeniami, celkom teda 1 ku 100 na piatu alebo 1 k 10 miliardám.

Prípravky tohto typu sa obvykle dávkujú po kvapkách. Objem kvapky z kvapkadla je okolo 0,05 ml (mililitra), množstvo účinnej látky v nej je potom 5 × 10–15 litra. To nie je zase tak málo – do takého objemu by sa vošlo desať bielych krviniek.

V homeopatii sa však 5C považuje za nízke riedenie. Bežne sa používajú lieky s riedením 15C či 30 C, existuje aj riedenie 200C. Ale už pri riedení 12C nemôže byť v kvapke preparátu ani molekula pôvodnej substancie – nevojde sa tam.

Odtiaľ pochádza názov 10:23 Campaign. Poukazuje na Avogadrovo číslo, ktoré vo fyzike a chémii slúži na prepočet medzi hmotnosťou a počtom atómov či molekúl. Jeho hodnota je 6,022 × 1023 mol-1. Avogadrovo číslo pripomína, že počet základných častíc akejkoľvek látky je konečný a že opakovaným riedením pomerne rýchlo dospejeme k situácii, keď v roztoku nezostane ani molekula či atóm pôvodnej substancie.

Z hľadiska prírodovedy je to presná a vtipná pripomienka. Nevyvracia však celú argumentáciu zástancov homeopatie.

Žiadne merateľné výsledky

Aj sám zakladateľ homeopatie Samuel Hahnemann si uvedomoval, že keď bude roztok opakovane riediť, pôvodná látka nakoniec zmizne. Koniec koncov práve o to homeopatom ide. To, čo účinkuje, podľa nich nie je pôvodná látka, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pseudoveda

Zdravotníctvo

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie