Denník N

Mali by sa už Ukrajinci stiahnuť z Bachmutu? Analytici vysvetľujú, čo sa stane, keď mesto padne

Bachmut. Foto - tasr/ap
Bachmut. Foto – tasr/ap

Ruské sily sa snažili dobyť ukrajinské mesto Bachmut šesť mesiacov. Z mesta pôvodne veľkého ako Prešov zostali ruiny.

Rusi posledné dni zintenzívnili útoky na Ukrajincov, ktorí držali už len niektoré časti. Za posledné dni podnikli podľa agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na ukrajinské vojenské zdroje, takmer 200 útokov denne v piatich kľúčových oblastiach frontu.

Útoky sprevádzala delostrelecká paľba, ktorá zasiahla aj 12-tisícové mesto Časiv Jar západne od Bachmutu a ďalších niekoľko dedín v okolí.

Americký Inštitút pre štúdium vojny v sobotnej správe uviedol, že ukrajinské jednotky sa zrejme chystajú stiahnuť z Bachmutu, no v nedeľu bol už opatrnejší, keď napísal, že ruské jednotky nedokážu mesto obkľúčiť.

„Situácia je posledné dva-tri týždne veľmi zložitá. Ak sa pozrieme na dostupné mapy, vidíme, že mesto je obkľúčené z troch strán a je vklínené do ruského územia, pretože Rusom sa podaril postup okolo mesta,“ hovorí pre Denník N český politický geograf Jan Kofroň.

„Vidno, že väčšie cesty, ktoré vedú z Bachmutu, už kontrolujú Rusi a Ukrajine zostávajú už len poľné cesty a možno jedna cesta nižšej triedy. Situácia objektívne nie je úplne dobrá, no zároveň to nie je tak, že by Rusi dokázali mesto obkľúčiť tak, aby preťali všetky cesty a nedalo by sa odtiaľ vôbec dostať.“

Podľa Kofroňa sa momentálne špekuluje o tom, či ruské jednotky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie