Denník N

Ján Štrasser: Pri každom knižnom rozhovore sa obzvlášť teším na osobné témy, pokojne ich nazvite softbulvárnymi

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Herci, spisovatelia aj lekári. Ján Štrasser pokračuje v sérii svojich knižných rozhovorov dvomi novinkami. V tej prvej vyspovedal sám seba a v druhej herca SND Richarda Stankeho. „Nemusí to byť blízky vzťah, ale musí tam byť priazeň,“ vysvetľuje kľúč svojho výberu partnerov na knižné dialógy.

Kým sme si dohodli rozhovor o vašej nedávnej knihe Tvár v zrkadle, ktorú vydal Slovart, v našom vydavateľstve vám práve vyšla kniha rozhovorov Som Richard Stanke. Začneme tou prvou. Od koho vyšiel prvotný podnet: od vás alebo od Altera Ega, ktorý v knihe kladie otázky?

Nebol to ani on, ani ja. Podnet dal Karol Sudor, ktorý so mnou chcel urobiť knihu rozhovorov. Prišiel covid, nedalo sa cestovať, tak sme sa dohodli, že to skúsime mailom. Poslal mi niekoľko otázok, ja som odpovedal a on o dva týždne poslal ďalšie. Lenže z mojej strany to nefungovalo, ja to takto robiť neviem. Tak sme sa po asi troch mesiacoch dohodli, že to ukončíme. No ja som už mal toľko materiálu, že som si povedal, že by som s tým mal niečo urobiť.

Pamäti?

Nie. V úvode knihy píšem, ako sa mi v počítači objavila povedomá tvár, ako mi povedala, že sa volá Alter Ego a že mi bude klásť otázky a dávať pozor, aby som neklamal. Povedal som si: to je ono! Keď som urobil už vyše dvadsať knižných rozhovorov s inými, mohol by som to skúsiť aj sám so sebou. Oproti pamätiam, v ktorých chcete zanechať potomkom obraz o svojej dôležitosti v dejinách, má totiž rozhovor so sebou jeden veľký benefit – nemusíte sa brať smrteľne vážne, môžete sa na seba pozrieť z odstupu, môžete voči sebe uplatniť (seba)iróniu… Neviem, či sa mi to podarilo, ale snažil som sa o to.

Keďže vám musím klásť otázky, predpokladám, že tu teraz sedím s Jánom Štrasserom, nie s Alterom Egom. Je niečo, na čo sa bál spýtať?

On sa nebál spýtať na nič, to skôr ja som sa bál na niečo odpovedať. Cudzí človek, s ktorým robíte rozhovor, môže zaklamať, ale vy o tom neviete. No keď robíte rozhovor sám so sebou a zaklamete, tak o tom viete. To je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie