Denník N

Zástankyňa homeopatie: Pre mňa je dôležité, že to funguje (3x o homeopatikách)

Ilona Ludvíková. Foto - Deník N
Ilona Ludvíková. Foto – Deník N

Rozhovor je súčasťou trojdielnej série textov o homeopatii.

Predstavte si, že by si lekári povedali: toto sa nám síce osvedčuje v praxi, ale nie je to preukázateľné vedecky, nebudeme to teda používať, vraví česká lekárka Ilona Ludvíková, predsedníčka Rady Homeopatickej lekárskej asociácie (HLA). Homeopatia je pre ňu vítaným rozšírením spektra terapeutických možností.

V rozhovore s ňou sa dočítate:

  • ako sa stavia k názoru, že podľa prírodovedcov homeopatické lieky nemôžu fungovať;
  • či by mal byť homeopatom len lekár alebo to nie je nutné;
  • či môže homeopat pacientovi ublížiť a ako sa tomu dá predísť.

Z toho, čo som si prečítal, mám dojem, že pod pojmom homeopatia si rôzni ľudia predstavia rôzne veci. Ako ju definujete vy?

Homeopatia je pre mňa liečebná metóda, jedna z možností portfólia, ktoré používam vo svojich terapeutických postupoch. Urobím stomatologickú prácu a homeopatiu môžem využiť ako doplnkovú liečebnú metódu – napríklad na liečbu oparu alebo na zníženie postoperačnej citlivosti pacienta, aby nemusel užívať veľa analgetík.

Môžete to opísať konkrétnejšie?

Skôr než o homeopatii by som hovorila o homeopatickej starostlivosti, pretože ide o špecifický prístup lekára k pacientovi. Patrí k tomu aj liečebná zložka – pacientovi podávam homeopatický liek, ktorý má biologický efekt. Rozhodne si myslím, že homeopatia zapadá do schémy medicíny založenej na dôkazoch. Tá sa obvykle opisuje tak, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie