Denník N

Týždeň v zdraví: Existuje závislosť od sexu? Poznáte mýty o chudnutí? Aké benefity má rýchla chôdza?

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  či naozaj existuje závislosť od sexu;
  •  prečo treba poznať klasické mýty o chudnutí;
  •  aké zdravotné benefity môže priniesť rýchla chôdza.

Naozaj existuje závislosť od sexu?

Akákoľvek závislosť je nielen pre závislého, ale aj pre jeho okolie problém a možno sa to bude na prvé prečítanie javiť ako nezmysel, ale platí to aj pre závislosť od sexu. Určite to nie je tak, že závislosť od sexu musí byť snom každého bez rozdielu pohlavia či orientácie, veď každý predsa vie, že sexu nikdy nie je dosť. Tu niekde nám musia začať vybuchovať kontrolky a neónovo zažiariť múdrosť Roberta A. Heinleina: „Pokiaľ ‚každý vie, že je to tak‘, tak potom to tak nie je najmenej 10 000:1.“

Pozrime sa teda, ako to so závislosťou od sexu naozaj je vrátane kontroverzií týkajúcich sa najmä jej kategorizácie.

To, čo by sme mohli nazvať „závislosť od sexu“, nemôžeme exaktne zaradiť do zoznamu nelátkových závislostí. Ak však nahliadneme do pár rokov neplatnej 10. revízie Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD-10), medzi duševnými poruchami a poruchami správania nájdeme aj nadmernú pohlavnú túžbu, nymfomániu a satyriázu.

Svetová zdravotnícka organizácia v aktuálnej verzii ICD-11 definuje po novom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie