Denník N

Vývoj bojov (375. deň): Ukrajinci majú v Bachmute hrozivé straty

Marjinka zo vzduchu.
Marjinka zo vzduchu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • V Bachmute je to čoraz horšie, o pomeroch v ňom hovoria ukrajinskí vojaci.
  • Marjinka – kam sa Rusi dostali v ukrajinskej Hirošime.
  • Mínus devätnásty ruský bombardér Su-34 – možno niesol raritnú bombu.
  • Mapa dňa – Bachmut a Marinka.
  • Videá dňa – Zuzana 2 sa ponáhľa do boja; zostrel ruského Su-34; neúspešný ukrajinský protiútok pri Bachmute; ukrajinské kamikadze drony lovia ruské tanky, americká ťažká brigáda v poľskom prístave.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 5. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

V Bachmute je to čoraz horšie, o pomeroch v ňom hovoria ukrajinskí vojaci. Jevgenij Prigožin v piatok oznámil, že jeho vojaci de facto obkľúčili Bachmut. Nebola to pravda, ale chýba im už len veľmi málo:

Rovnaké mesto je aj na inom type mapy. Červené línie znázorňujú dve posledné cesty so spevneným povrchom, ktoré spájali mesto so zázemím. Počas víkendu Rusi prerušili severnejšiu z nich. Vidno to na oboch mapách.

Aj tak však Ukrajincom zostali na zásobovanie Bachmutu už len poľné cesty. Mosty na spomínaných dvoch sú už zničené.

Britské ministerstvo obrany vo svojej sobotňajšej správe informovalo, že Ukrajinci k Bachmutu presunuli na pomoc svoje elitné jednotky. Vôbec to však nemusí znamenať, že ich úlohou je mesto zachrániť. Pravdepodobnejšie je, že majú pomôcť vyviesť von z hroziaceho obkľúčenia obrancov.

Bulvárny Bild tvrdí, že podľa jeho zdrojov priamo na Ukrajine je medzi vojenským a politickým vedením v Kyjive spor. Vojaci vraj chceli mesto opustiť po strate Krasnej Hory, ktorá nasledovala po ústupe zo Soledaru. Prezident však údajne trval na tom, že mesto treba brániť.

Minulý týždeň bol blízko prvej línie vojenský analytik Michael Kofman. Pripravuje väčšiu správu, ale už teraz píše, že obrana mesta sa dostala do štádia, keď už nestojí za vynaloženú cenu. Ukrajincom podľa neho chýba munícia, sú pod veľkým tlakom a stratili aj výhodu terénu vhodného na obranu.

Ešte oveľa horší obraz poskytuje článok Kyiv Independent. Jeho autor strávil čas v Konstantinivke, ktorá leží na juhozápad od Bachmutu a rozprával sa s viac ako desiatkou vojakov, ktorí z mesta mohli na chvíľu odísť. Ich svedectvá sú veľmi pochmúrne.

Článok sa začína rozprávaním dvoch Serhijov. Obaja sú štyridsiatnici a tvrdia, že ukrajinským jednotkám v meste chýba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie