Denník N

Nepredstavuje sa ako novinárka, ľudí si nahráva bez opýtania. Ako fungujú nezávislí novinári v Rusku

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Novinárku Irinu Tumakovovú zatkli za nezákonné zhromažďovanie, keď stála s kameramanom na prázdnom námestí.

Byť novinárom je v Rusku rizikové povolanie. Teda v prípade, že chcete informovať pravdivo a nechcete šíriť propagandu.

„Novinárska profesia je v Rusku prakticky nelegálna,“ povedal ruský nezávislý novinár Kirill Arťomenko z Petrohradu, ktorý momentálne žije v exile. „V žurnalistike nie sú peniaze, nie je tam ani žiadna sláva, keďže novinári teraz pracujú anonymne, a aj napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí to chcú robiť,“ zažartoval.

Arťomenko aj ďalší ruskí nezávislí novinári sa zúčastnili na diskusii organizovanej viedenským Fórom pre žurnalistiku a médiá.

Putinov režim dlhodobo pracoval na tom, aby sa nezávislých novinárov zbavil. Už pár rokov ich pridáva na zoznam takzvaných zahraničných agentov, pričom od rozpútania vojny proti Ukrajine Kremeľ pritvrdil a každému, kto použije slovo vojna, hrozí až 15 rokov za mrežami.

„Nemôžeme informovať ani o vojakoch,“ dodala na debate nezávislá ruská novinárka Irina Tumakovová z denníku Novaja gazeta, ktorá režimu vzdoruje doma a do exilu neodišla.

Šéfredaktorka Meduzy Galina Timčenková. Foto N – Mirek Tóda

Postupne odišli všetky médiá

Nezávislé ruské médiá prišli o licencie a štátna agentúra Roskomnadzor, ktorá médiá monitoruje, ich postupne pozatvárala. Mnohí novinári v práci pokračujú z exilu, aby svojich čitateľov informovali o skutočnej situácii v Rusku a o dianí na Ukrajine.

„Postavil som sa pred našich zamestnancov a odporučil som im, aby odišli z krajiny,“ povedal novinár Kirill Arťomenko z petrohradského regionálneho denníka Bumaga. V Rusku sú tieto noviny zakázané, fungujú však ďalej zo zahraničia.

„Opýtali sa, kedy majú odísť. Povedal som im, že do dvoch hodín, najlepšie do hodiny. Opýtali sa, čo budem robiť ja. Povedal som, že ja už som zbalený,“ uviedol Arťomenko.

Niektoré médiá, ako napríklad Novaja gazeta, vzdorovali dlhšie. Aj po tom, čo ruský parlament schválil zákon o šírení nepravdivých informácií, podľa ktorého hrozí väzenie za šírenie informácií o vojne, ktoré nepochádzajú z oficiálnych zdrojov.

Novaja gazeta funguje v exile a vychádza jej európska verzia, ale naďalej pokračuje aj v Rusku, kde stále pôsobí reportérka Irina Tumakovová.

„Nemôžem z Ruska odísť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie