Denník N

Zatrpknutý dôchodca sa vrátil a stal sa prezidentom. Celý príbeh Miloša Zemana

Miloš Zeman počas kampane v roku 2018. Foto - TASR/AP
Miloš Zeman počas kampane v roku 2018. Foto – TASR/AP

Miloš Zeman sa narodil koncom septembra 1944 v Kolíne, kde vyrastal ako jedináčik v skromných pomeroch s babičkou a matkou, ktorá bola povolaním učiteľka a v meste bola preslávená svojou prísnosťou.

Svojho otca Zeman veľmi nepoznal. Keď mal dva roky, rodičia sa rozviedli a Zeman vo svojich pamätiach opisuje, že sa s otcom videl len raz. Aj preto tvrdil, že otcova smrť ho v trinástich rokoch príliš nezasiahla.

Čítanie na cintoríne

Už ako dieťa bol Zeman samotár, vraj mu to však neprekážalo. Bol totiž ponorený do kníh už od základnej školy, keď začal čítať diela z knižnice svojho prastrýka – katolíckeho farára v Zbraslaviciach.

„Hltal som bez rozmyslu, čo mi do ruky prišlo, ale cez množstvo balastu sa postupne začala vytvárať akási mriežka či kontext, do ktorého som mohol začleňovať to, čo som postupne prečítal,“ poznamenal Zeman vo svojich pamätiach nazvaných Ako som sa mýlil v politike.

Jeho obľúbeným miestom na čítanie kníh bol kolínsky cintorín. „Tým som vzbudil podozrenie správcu cintorína, že chcem kradnúť kvetiny. Táto drogová závislosť ma neopustila dodnes. Verím, že kniha – nie povrchné surfovanie po internete, o to menej krátkodyché výkriky denníkov a týždenníkov – je základným zdrojom informácií o vonkajšom svete,“ píše Zeman.

Jeho záľubu chodiť čítať knihy na cintorín potvrdila aj kolínska starostka Zdeňka Majerová. „Na cintorín chodil rád, to si pamätám. Bývali s mamou kúsok odo mňa,“ povedala v roku 2013 Hospodářskym novinám. Podľa nej Zeman pôsobil ako „sčítaný samotár“.

Podobný dojem z neho mal aj niekdajší stredočeský krajský poslanec Karel Molnár, ktorý Zemana stretával na kolínskej chlapčenskej škole. Molnár spomína, že už v tom čase mal Zeman trochu blízko k strane, ktorá pre neho začala byť typická neskôr vo vysokej politike.

Uznávaný prognostik Miloš Zeman na titulke časopisu Mladý svět v roku 1990. Reprofoto – Dominika Pihová, irozhlas.cz

Dievčenská trieda

Po deväťročnej škole nastúpil na kolínsku strednú ekonomickú školu, kde bol v ročníku jediný chlapec. „Veľa čítal a písal pekné slohy, ale bol nesmierne namyslený a sebaistý. A taký aj zostal,“ povedala pre HN jeho bývalá češtinárka, ktorá si priala zostať v anonymite.

Spomína aj na to, ako Zemanovi hrozilo, že ho nepustia na maturitu. V referáte o Karlovi Čapkovi sa totiž zmienil, že najlepšia kniha, ktorú od neho čítal, boli Hovory s T. G. M.

O Masarykovi sa pritom podľa učiteľky začiatkom 60. rokov 20. storočia ešte nesmelo hovoriť.

„Niekto to musel povedať riaditeľovi, ktorý preto Zemana nechcel pustiť na maturitu. Nakoniec sa pedagogická rada dohodla, že maturovať smie, ale nedá mu odporúčanie na štúdium na vysokej škole,“ hovorí bývalá češtinárka, ktorá v tom čase bola na materskej.

Zeman vo svojej knihe opísal situáciu trochu inak. Učiteľka ho vraj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie