Denník N

Čokoláda Toblerone sa bude vyrábať na Slovensku, na obale už nemôže byť Matterhorn

Toblerone s typickým štítom na obale. Foto - yum9me/Flickr
Toblerone s typickým štítom na obale. Foto – yum9me/Flickr

Washington Post naznačoval, že na obale populárnej čokolády, ktorú budú od leta vyrábať v Bratislave, môže byť Gerlachovský štít. Firma však tvrdí, že pôjde o nekonkrétny vrch.

Švédska politička Mona Sahlin bola v roku 1995 horúcou kandidátkou na premiérku. Sociálna demokratka pôsobila ako ministerka práce a palce jej držali aj niektorí novinári.

To sa však zmenilo, keď sa prevalila jej kauza známa ako Tobleroneaffären – aféra Toblerone. Sahlin vtedy využila vládnu debetnú kartu na zaplatenie luxusnej dovolenky na ostrove Maurícius a prenájom auta. Keď reportéri odhalili jej pochybné nákupy za peniaze daňových poplatníkov, politička na tlačovej konferencii priznala len nákup cigariet, plienok a dvoch švajčiarskych čokolád Toblerone.

Aféra Toblerone je len jedným z príbehov, keď sa slávna mliečna čokoláda s kúskami mandlí a medu dostala do pozornosti svetových médií. Aktuálne je hlavnou témou zmena dizajnu ikonického obalu, ktorý roky zdobil obrázok alpskej hory Matterhorn a bernský medveď.

Švajčiarskosť musí byť!

Zmena charakteristického trojstenného obalu zaujala viacero zahraničných médií. Alpský štít Matterhorn bol pre Toblerone taký typický, až ho niektorí zahraniční turisti prezývali „hora z Toblerone“. Na obale čokolády bol od roku 1970 spolu so siluetou medveďa, ktorý je symbolom mesta Bern. Drvivá väčšina čokolád tejto značky sa vyrábala práve vo švajčiarskej metropole.

Od leta 2023 to už bude inak.

Ešte vlani oznámil americký vlastník Mondelez, že časť výroby presúva do Bratislavy pre čoraz väčší dopyt. Expanzia výroby za hranice Švajčiarska však so sebou prinesie niekoľko zmien, ktoré sa dotýkajú aj kultového dizajnu.

V roku 2017 schválili Švajčiari zákon o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie