Denník N

Vývoj bojov (376. deň): Rusi zrejme popravili ukrajinského zajatca a urobili z neho hrdinu, ktorý sa teraz Ukrajine hodí

Ukrajinský vojak Tymofij Mykolajovič Šadura. Foto - Twitter, Ilustrácia - Andrij Petrenko
Ukrajinský vojak Tymofij Mykolajovič Šadura. Foto – Twitter, Ilustrácia – Andrij Petrenko

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Rusi zrejme popravili ukrajinského vojaka, podarilo sa zistiť jeho totožnosť. 
  • Ako na popravu reagovali ukrajinskí politici, ruskí blogeri a Ukrajinci, ktorí z neho robia hrdinu.
  • Nie je to prvý prípad. Správa OSN z jesene hovorí o mučení väzňov na oboch stranách, no kým v ruských väzniciach to bola drvivá väčšina prípadov, v ukrajinských ich bolo niekoľko.
  • Ukrajinci sa z Bachmutu nateraz nechystajú stiahnuť.
  • Napriek vlastným stratám chcú Rusov vyčerpať. Okrem väzňov tu bojujú aj najlepší vagnerovci a výsadkári ruskej armády. 
  • Prigožin sa bojí, že v Bachmute stratí všetkých žoldnierov. 
  • Video dňa: Ako vyzerajú zásobovacie trasy pre Ukrajincov v Bachmute a ďalšie video zničenej Marjinky. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za pondelok 6. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Posledné dni sa všetka pozornosť na fronte zameriava na ruskú snahu dobyť Bachmut, no v pondelok večer ju prehlušila iná správa. Na sociálnych sieťach sa objavilo video údajne popraveného ukrajinského vojaka, ktorého zastrelili neznámi strelci niekoľkými ranami.

Autenticitu tohto videa ani miesto a čas, kde sa to stalo, sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť. Z videného sa však nezdá, že by išlo o nafingované úmrtie. Vyzerá to skutočne na popravu vojnového zajatca ruskými vojakmi.

Čo je na videu: Video má iba 12 sekúnd a vidno na ňom vojaka, ktorý má na ruke ukrajinské insígnie. V ústach drží cigaretu, potiahne si a vôbec nevyzerá, že ho čaká poprava. Povie Sláva Ukrajine, čo je pozdrav veľmi populárny najmä od začiatku vojny, po čom nasleduje streľba z viacerých strán od vojakov, ktorých nie je vidno. Na konci však počuť po rusky „Zdochni, ku*va“.

Video je rozrastrované

Video sa okamžite začalo na Ukrajine vo veľkom šíriť. Ukrajinci oslavujú zastreleného vojaka ako hrdinu. Známy novinár Jurij Butusov vyzval ľudí, aby pomohli zistiť meno hrdinu.

V utorok pred obedom zverejnila ukrajinská armáda jeho totožnosť. Volá sa Tymofij Mykolajovič Šadura a pôsobil v 30. samostatnej mechanizovanej brigáde. Nezvestný je od 3. februára po bojoch v oblasti Bachmutu a jeho telo sa momentálne stále nachádza na okupovanom území. Jurij Butusov však spomína iné meno.

Ukrajinskí politici reagovali pobúrením, hovorili o ruskom vojnovom zločine a žiadali vyšetrovanie Medzinárodným trestným tribunálom. „Chcem, aby sme všetci zareagovali spoločne jeho slovami. Sláva hrdinovi! Sláva hrdinom! Sláva Ukrajine! Nájdeme vrahov,“ povedal vo večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské ministerstvo obrany sa na žiadosť Reuters k videu do utorka rána nevyjadrilo. Podľa twitterového účtu WarTranslated, ktorý sleduje ruský informačný priestor a prekladá z neho správy, na video reagovali ruskí vojenskí blogeri dvoma spôsobmi.

Radikálne jadro (napríklad účet Grey Zone) tvrdí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie