Denník N

Opúšťa Matoviča aj Gyimesi? V Aliancii sú hlasy proti jeho prijatiu, negatívne reakcie prišli aj z Budapešti

György Gyimesi a Krisztián Forró. Foto N - Vladimír Šimíček
György Gyimesi a Krisztián Forró. Foto N – Vladimír Šimíček

Igor Matovič podľa Györgya Gyimesiho nemá žiadny problém s tým, že jeho poslanec rokuje aj s inými stranami – pretože líder OĽaNO vraj chce, aby sa do parlamentu dostalo čo najviac strán.

Strana Igora Matoviča môže prísť po Eduardovi Hegerovi o ďalšieho politika. Poslanec OĽaNO a jeden z najbližších spojencov Igora Matoviča György Gyimesi už dostal neoficiálnu ponuku na spoluprácu s Alianciou od predsedu strany Krisztiána Forróa.

Gyimesi sa o tom prvýkrát vyjadril na tlačovej konferencii 17. februára. Denník Új Szó napísal pred niekoľkými dňami, že Gyimesi by mohol dostať na kandidátke Aliancie 150. miesto, no on sám „si vie predstaviť aj to“, že by stál na čele kandidátky. „Nikdy som neutekal pred zodpovednosťou a pred prácou,“ povedal pre denník Gyimesi.

Medzitým došlo k ďalšiemu vývoju udalostí:

  • medzi Gyimesim a platformou SMK Aliancie sa pripravuje oficiálne rokovanie;
  • čoraz viac ľudí v Aliancii, ale aj priamo z Maďarska avizuje, že Gyimesiho nechcú;
  • o spoluprácu s Alianciou sa zaujíma aj OĽaNO.

Aliancia, ktorá vznikla na jeseň 2021 spojením troch strán SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť, sa pohybuje v prieskumoch okolo troch až štyroch percent. Strana sa skladá z troch platforiem, ktoré tvoria pôvodné strany a medzi ktorými sú od začiatku mnohé nezhody.

Aliancia v januári a vo februári rokovala o spojení so Zsoltom Simonom, ktorý šéfuje menšej strane Maďarské fórum, k dohode medzi nimi však nedošlo.

Stál by radšej na čele kandidátky?

Gyimesi žiadal na neformálnom stretnutí s Krisztiánom Forróom, aby mohol stáť na čele kandidátky Aliancie. Pre Napunk potvrdili túto informáciu viaceré od seba nezávislé zdroje z Aliancie.

V Aliancii viacerých zaskočilo, že niečo také sa vôbec riešilo iba medzi Forróm a Gyimesim. Viacerí ešte aj z tých, ktorí si vedia predstaviť spoluprácu s Gyimesim, považujú za problematické, že by súčasný poslanec za OĽaNO viedol kandidátku Aliancie.

Krisztián Forró pre Napunk povedal, že má v úcte písané a nepísané pravidlá politickej kultúry a nezvykne zverejňovať detaily neoficiálnych rozhovorov.

György Gyimesi pre Napunk nepotvrdil, no ani nevyvrátil, že keď mu Krisztián Forró nadhodil možnosť kandidovať na 150. mieste (čo v slovenskej politike preslávil Igor Matovič), on si radšej vypýtal miesto na čele kandidátky. Išlo o súkromný priateľský rozhovor, z ktorého nebudem vynášať, povedal Gyimesi. Dodal, že odvtedy sa s nikým zo strany ani nerozprával.

Politik však potvrdil, že v piatok sa bude konať už oficiálne rokovanie. Predseda platformy SMK József Berényi bude rokovať s Gyimesim v Dunajskej Strede. Témou stretnutia budú možné formy spolupráce medzi Gyimesim a Alianciou. Na otázku, s akým cieľom ide na stretnutie, Gyimesi povedal, že jeho cieľom je, aby „mali Maďari na Slovensku po predčasných voľbách parlamentné zastúpenie“.

O stretnutí vie aj Krisztián Forró. Pre Napunk sa v tejto veci vyjadril, že sa ešte nerozhodol, či sa na stretnutí zúčastní aj on.

Vnútorná prekážka: Most-Híd je proti

Vznikajúca spolupráca má viacero prekážok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Maďarská aliancia

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie