Denník N

Ráno s NHL: Rantanen bol ako Bambi na ľade, teraz drží Colorado v hre o play-off. Forsberg k nemu prirovnal Slafkovského

Mikko Rantanen. Foto - TASR/AP
Mikko Rantanen. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

Colorado Avalanche získalo v minulej sezóne po viac než 20 rokoch Stanley Cup. Tento významný úspech dosiahlo najmä vďaka viacerým produktívnym hráčom, medzi ktorých patrili Mikko Rantanen, Nathana MacKinnon, Cale Makar, Nazem Kadri, Gabriel Landeskog či Valerij Ničuškin.

Tento rok je však všetko inak a Colorado momentálne zvádza boj o play-off s ďalšími tímami v Západnej konferencii. V Centrálnej divízii sú hráči Avalanche zatiaľ štvrtí, čo im zaručuje poslednú postupovú priečku do play-off.

Otázkou však zostáva, kde by sa Colorado ocitlo bez Mikka Rantanena. Práve fínsky krídelník totiž po prvýkrát v kariére nedávno prekonal métu 40 gólov v sezóne a je suverénne najlepším strelcom svojho tímu. Viacero znakov navyše ukazuje, že v jeho stopách by sa mohol časom uberať aj Juraj Slafkovský.

V noci nehral žiadny Slovák.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Inšpirácia pre Slafkovského

So slovenskou jednotkou posledného draftu Mikka Rantanena nespája len klub, za ktorý hrávali ešte pred presunom do zámoria (TPS Turku). Okrem rovnakého držania hokejky a veľmi podobnej výšky či pozície dokonca oboch hráčov už dávnejšie vzájomne prirovnal Peter Forsberg. Legendárny švédsky hokejista taktiež poukázal na ich podobné fyzické znaky či schopnosť práce s hokejkou.

Forsberg navyše podotýkal, že príliš veľký tlak by pre Slafkovského mohol znamenať náročnú skúšku a pokojne by ho mohli čakať náročné úvodné roky jeho kariéry v najlepšej hokejovej lige na svete. Táto predpoveď sa zatiaľ očividne naplňuje a súčasné zranenie mu taktiež nepomáha.

Ak sa však pozrieme na začiatky Rantanenovej kariéry, môžeme vidieť, že to tiež spočiatku nebolo ideálne. V jeho úvodnej sezóne po drafte odohral v NHL iba deväť zápasov, v ktorých nezískal ani jeden kanadský bod. O rok neskôr sa Rantanen už zlepšil a v 75 zápasoch si pripísal 38 bodov, čo je však tiež pomerne ďaleko od jeho výkonov z posledných pár sezón.

Práve takýto scenár sa možno snažil Forsberg naznačiť: „Ver svojim schopnostiam a neprestávaj makať. Hoci si dobrý už teraz, nemusíš byť superhviezdou ako tínedžer.“

Podobne očividne postupoval aj samotný Rantanen. Jeho otec Hannu totiž pre The Athletic opisoval, že Mikko mal problém urobiť si deň voľna už ako 5-ročný. Takisto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie