Denník N

Jej mamu deportovali Sovieti na Sibír, ona vedie jednu z najviac proukrajinských vlád sveta

Kaja Kallasová. Foto - TASR/AP
Kaja Kallasová. Foto – TASR/AP

Kaja Kallasová cez víkend vyhrala voľby a bude pokračovať ako estónska premiérka.

„Moja matka mala len šesť mesiacov, keď ju spolu s jej mamou a starou mamou deportovali v dobytčáku na územie, ktoré Estónci nazývajú Studená zem,“ povedala Kaja Kallasová minulý rok v prejave v Európskom parlamente.

Rodina estónskej premiérky bola počas sovietskej okupácie vyhostená na Sibír spolu s desaťtisícmi ďalších Estóncov. V estónskej premiérke práve táto rodinná história vzbudzuje silný pocit, že ruskej agresii na Ukrajine treba vzdorovať.

„Dalo by sa povedať, že my Estónci máme skúsenosti s Ruskom, o ktoré sa snažíme podeliť s Európskou úniou od nášho vstupu,“ uviedla.

Znova vyhrala voľby

Kaja Kallasová, jedna z najväčších kritičiek ruského prezidenta Vladimira Putina spomedzi hláv štátov, pokračuje ako premiérka Estónska. Vo víkendových parlamentných voľbách priviedla svoju liberálnu a proeurópsku Reformnú stranu k víťazstvu.

So ziskom viac ako 31 percent bude mať v estónskom 101-člennom parlamente 37 kresiel, čo je o tri viac ako po voľbách pred štyrmi rokmi. Populistická pravicová strana EKRE skončila so 16 percentami druhá a získala 17 mandátov, teda o dva menej, ako mali doteraz.

Tieto výsledky znamenajú, že Estónsko zostane proeurópske a jeho podpora Ukrajine, ktorá je v pomere k HDP najvyššia zo všetkých krajín sveta, bude pokračovať.

Podľa analytikov by k pozastaveniu pomoci Ukrajine neprišlo ani v situácii, ak by voľby vyhrali pravicoví populisti z EKRE. Estónska verejná mienka je taká naklonená pomoci Ukrajine, že by sa na to pravdepodobne neodvážili.

Mohli by však z tejto pomoci ubrať a oslabiť tak celkovú pozíciu Západu. Estónsko dávalo za doterajšej vlády Kallasovej na pomoc Ukrajine viac ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie