Denník N

Chute sa vyvíjajú aj po varení. Prečo niektoré jedlá chutia na druhý deň lepšie

Ilustračné foto - Unsplash/Nathan Dumlao
Ilustračné foto – Unsplash/Nathan Dumlao

Píše Aaron Hutcherson, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

„Zvyšky“ niektorým ľuďom znejú odpudivo. To je poľutovaniahodné, pretože existujú jedlá, ktoré v skutočnosti chutia lepšie v nasledujúcich dňoch po uvarení. A to ani nehovoríme o tom, že nám dokážu ušetriť čas a peniaze.

Niektorí ľudia však voči nim prechovávajú averziu, pretože je s nimi spojená stigma nižšieho socioekonomického statusu. Iní sa zase riadia myšlienkou, že čerstvo uvarené jedlo chutí vždy oveľa lepšie než jedlo, ktoré sa už ocitlo v chladničke a musí sa znova zohriať.

V rámci prvej skupiny je na jednotlivcoch – a možno na ich terapeutoch –, aby pracovali so svojimi predsudkami. Tú druhú skupinu však možno dokážeme presvedčiť niekoľkými informáciami.

Je pravda, že rozdiel v textúre jedla sa nedá nevnímať. Pre domácich kuchárov je často ťažké dostať schladené jedlá do ich pôvodného chrumkavého stavu. Toto však pripisujem mikrovlnným rúram – ohrievaním v klasickej rúre, fritéze či na varnej doske dosiahnete lepšie výsledky.

Chute sa vyvíjajú aj po varení

Začnime však polievkami, prívarkami alebo omáčkami. Všetky tieto pokrmy sú veľkými kandidátmi na to, aby sa stali zvyškami, pretože nikdy neobschnú a ich textúra sa takisto zrejme veľmi nezmení.

Čo sa však stane s ich chuťou, keď si odpočinú v chladničke? Jednoduchá odpoveď znie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Veda

Teraz najčítanejšie