Denník N

Pozemky pre Jaguar budú stáť milióny eur, ich príprava ďalších 120 miliónov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Luxusná automobilka pomôže našej ekonomike. No štátny rozpočet to nemusí vyjsť len na 130 miliónov eur, ako to oznámil premiér Robert Fico.

Ak sa všetko podarí, už v roku 2018 vyrobí automobilka Jaguar Land Rover v Nitre prvé luxusné autá. Pomáhať jej s tým bude do roku 2020 postupne 2800 zamestnancov, ktorým ponúka 870 eur mesačne v čistom.

Neskôr môže závod počet zamestnancov ešte rozšíriť, takmer na 4000 pracovných miest. Každé nové miesto v automobilke pritom generuje štyri ďalšie inde – napríklad u subdodávateľov.

Príchod britsko-indickej automobilky štát zadotuje sumou 130 miliónov eur v hotovosti. Oznámil to pred pár dňami premiér Robert Fico.

No od podpisu zmluvy o investícii sa vynárajú ďalšie milióny eur, ktoré budeme musieť pred štartom do automobilky investovať.

Pred Vianocami štát podpísal zmluvu s firmou Strabag. Píše sa v nej, že za 123 miliónov eur bez DPH urýchlene splaníruje a pripraví pozemky pre stavbu budúceho závodu.

Okrem takzvaných hrubých prác Strabag za túto cenu pripraví aj dokumenty potrebné pred stavbou, zabezpečí automobilke prípojky a vyjme pôdu pod závodom z poľnohospodárskeho fondu.

Tieto pozemky treba predtým skúpiť. Aj to si zobral na starosť štát a Jaguaru sľúbil, že ako významná investícia nebude čakať na potrebné povolenia s bežnými podnikateľmi, a ak bude treba, tak pozemky aj štát vyvlastní.

Účet za pozemky nie je zatiaľ známy. Centrálny register píše, že výkupy ešte prebiehajú, no pôjde určite o niekoľko desiatok miliónov eur.

Netreba zabúdať na prípojku závodu na rýchlostnú cestu R1 odhadom za 10 miliónov eur, ktorú tiež práve štát objednáva.

Nikto doposiaľ presne nepovedal, čo nás bude tento investor stáť. Jasné je len to, že jeho príchod už potvrdila zmluva, a len čo štát získa všetky pozemky, ktoré pre investíciu potrebuje, obratom mu ich predá.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie