Denník N

Vicepremiérka Remišová: Na pravom strede je úbohé sebavedomie, akoby všetci chceli byť len Pellegriniho pomocníci

Veronika Remišová. Foto N - Vladimír Šimíček
Veronika Remišová. Foto N – Vladimír Šimíček

Za ľudí spoluprácu s novým projektom Eduarda Hegera nevylučuje, podľa Veroniky Remišovej sa musí najprv vyjasniť zázemie a hodnoty premiérovej strany.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Veronika Remišová (46) je predsedníčka strany Za ľudí, ministerka investícií a regionálneho rozvoja a vicepremiérka vlády. V rozhovore hovorí:

  • či sa teší na kampaň pred parlamentnými voľbami;
  • či by si vybrala skôr Eduarda Hegera alebo Igora Matoviča;
  • čo jej prekáža na stredopravých politikoch;
  • ale aj kde sa vidí o rok.

Tešíte sa na kampaň pred parlamentnými voľbami?

Neteším sa. Posledné týždne ukazujú, ako bude vyzerať. Vidíme, že Robert Fico – keď sa mu niečo nepáči – dokáže šíriť nenávisť a dourážať všetkých vrátane moderátorky a vedenia RTVS. Kampaň bude o dvoch veciach. O nenávisti, rozdeľovaní a konfliktoch. To už Robert Fico začal a je v tom majster.

Druhá časť kampane bude o populizme. To zase vidíme v parlamente, kde sa spustila smršť populistických nápadov, každý sa preteká, kto dá viac. Tomu bude veľmi ťažké čeliť.

V tejto druhej veci bude majstrom Igor Matovič?

Sú tam viacerí kandidáti, je jedným z nich, ale ďalšími budú Peter Pellegrini a Robert Fico. A aj Sme rodina pridá svoje polienko do ohňa.

Video: Rozhovor s Veronikou Remišovou
Autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič

Máte čas popri vládnej a straníckej funkcii chodiť medzi voličov?

Mám. Chodím hlavne do regiónov, spúšťali sme teraz projekt regionálnych centier, ktoré poskytujú pre žiadateľov v regiónoch poradenstvo v oblasti eurofondov. Podarilo sa nám vytvoriť koncept, kde sme pod jednou strechou združili odborníkov z viacerých ministerstiev.

Z nášho ministerstva investícií a regionálneho rozvoja, z ministerstiev práce a životného prostredia, dokonca z plánu obnovy a Úradu pre verejné obstarávanie. Čiže keď tam niekto príde, hneď dostane poradenstvo aj v oblasti verejného obstarávania. A popritom sa, samozrejme, stretávam aj s ľuďmi v regiónoch.

Predpokladám, že sa rozprávate aj o politike. Aká je nálada medzi ľuďmi?

Záleží, v akom regióne ste. Keď sa s ľuďmi rozprávam, hovoria o prehlbujúcom sa rozdelení spoločnosti na Slovensku, o vykopávaní zákopov medzi jednotlivými skupinami. Druhá vec, s ktorou sa stretávam, sú obavy z návratu mafiánskeho štátu, teda že sa mafia vráti do vedenia štátu, ako to bolo pred vraždou Jána a Martiny.

To zrejme hovoria skôr vaši voliči, nie voliči Smeru. Čo vaši voliči vyčítajú najviac vám osobne?

Zrejme sú to naši voliči, ja na mítingy za Rusko a za falošný mier nechodím. Čo nám vyčítajú?

Myslím vám osobne. Nechcem sa dostať k odpovedi, že hádky Sulíka s Matovičom.

Lenže to ste práve trafili. Väčšinou je to o hádkach, ktoré prekričali všetko pozitívne, čo sa urobilo. To je aj poučenie do budúcnosti. Koalícia bola zvnútra rozožieraná neustálymi konfliktami a napätiami. My sme sa na nich nezúčastňovali. Keď sme niečo mali, povedali sme to vždy na koaličnej rade.

Množstvo vecí sa nám podarilo presadiť, množstvo zastaviť. V krízovom období nemôžeme ľudí otravovať tým, že budeme na tlačovkách hovoriť, kto koho nemá rád.

Lenže to sú chyby iných. Ale kde vy osobne ste spravili chybu, že strana Za ľudí dnes preferenčne nedosahuje päť percent, potrebných na to, aby ste sa znovu dostali do parlamentu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Veronika Remišová

Voľby 2023

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie