Denník N

Vážny už priznal, že Slovensku prepadne miliarda z eurofondov

Premiér Robert Fico a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Foto - tasr
Premiér Robert Fico a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Foto – tasr

Za peniaze, o ktoré prídeme zlým čerpaním, sa dalo postaviť sto kilometrov diaľnic.

Slovensko príde v eurofondoch zhruba o miliardu eur, ktoré sme mali vyčerpať do konca tohto roku, ale už to nestihneme. Avizuje to Ľubomír Vážny zo Smeru, ktorý zodpovedá za veľké investície druhej Ficovej vlády.

Brusel pridelil Slovensku v rámci druhého programového obdobia 11,5 miliardy eur. Šlo o peniaze na roky 2007 až 2013, ale peniaze sme mohli čerpať ešte aj v tomto roku. Premiér Fico vybavil v Bruseli pre Slovensko výnimku, v podobnej veci uspel aj rumunský premiér. Keby sme eurofondy nemohli čerpať ešte aj do konca tohto roku, celkové zúčtovanie by pre nás vyznelo ešte horšie.

Do posledného decembrového dňa sa podľa Vážneho vyčerpá asi 92 percent z prideleného balíka. Chýbajúcich osem percent je spomínaná miliarda. Za takú sumu by sa dalo postaviť približne 100 kilometrov jednoduchých diaľníc. Alebo o polovicu znížiť ročný deficit rozpočtu.

Problémy sme mali od začiatku

Európske fondy nemali od začiatku poriadny manažment. Boli to politické nominácie, ktoré uspokojovali svoje záujmy, hovorí odborník na eurofondy Ján Rudolf, ktorý kandiduje do volieb za stranu SaS.

Problémy s čerpaním eurofondov boli hneď na začiatku programového obdobia. V roku 2007 eurofondy na Slovensku stáli. Vláda Smeru kompletne prerobila operačné programy, ktoré vyrokovala s Bruselom pred nimi vláda Mikuláša Dzurindu. Všetko sa tak schvaľovalo nanovo a s čerpaním sa mohlo začať až s ročným omeškaním.

Najviac obstarávaní sa robilo za prvej Ficovej vlády, najmä v roku 2009. Vtedy ministerstvu financií šéfoval Ján Počiatek. Z európskych peňazí sa opravovali školy a centrá miest, no nepostavili sa za ne takmer žiadne diaľnice.

Veľkou eurofondovou kauzou bol nástenkový tender za prvej Ficovej vlády. Ministerstvo výstavby, ktoré viedol nominant Smeru, si netransparentným spôsobom obstaralo predražené tovary a služby. Obstarávanie zverejnilo na nástenke ministerstva.

Čo nám vyčítal Brusel

Vlani Európska komisia spochybnila náš orgán auditu na ministerstve financií. V dôsledku toho nám bruselskí audítori stopli eurofondy v sume 330 miliónov eur. Eurofondy sa nemohli čerpať v deviatich z jedenástich piatich z deviatich operačných programov, medzi nimi bola aj informatizácia. Minister financií Kažimír na spochybnenie auditu reagoval tak, že vymenil šéfa auditu.

Brusel nám vyčítal najmä chyby vo verejnom obstarávaní. Niektoré verejné inštitúcie neuzavreli takú zmluvu, aby sa potom cena za zákazku nenavyšovala cez rôzne dodatky. V niektorých prípadoch bola cena zákazky stanovená veľmi neurčito, hýbala sa od jedného do 10 miliónov eur.

Väčšiu časť zablokovanej sumy nám Brusel uvoľnil vlani na jeseň, no za cenu veľkých korekcií.

Keď sa zrátajú všetky korekcie za druhé programové obdobie, budú sa hýbať okolo pol miliardy eur. To sú peniaze, ktoré šli na projekty z rozpočtu a mal nám ich preplatiť Brusel, ale neurobí tak. Tieto európske peniaze sa potom mohli použiť na iné projekty, ale koľko sa aj použilo, nie je zrejmé. Hovorí sa, že o vyplatenie niektorých faktúr sme Brusel radšej ani neskúšali žiadať.

Čerpanie sa zrýchlilo najmä v tomto roku, aj za cenu chýb. Začali sa narýchlo opravovať cesty, aj tie, ktoré nebolo treba, hovorí Rudolf. Zrazu sa stihlo dokončiť aj niekoľko diaľničných úsekov, najmä na východe Slovenska. No pomohlo to rastu zamestnanosti aj v stavebníctve, ktorému sa ešte donedávna príliš nedarilo.

Staré chyby sa opakujú

Ako príklad toho, že eurofondy sme nepoužili efektívne, sa zvykne uvádzať informatizácia spoločnosti, na ktorú sa vyčlenila asi miliarda.

Na trhu sa dlho šepkalo o predražených zákazkách, ktoré dostáva pár vyvolených firiem, ďalšie sú skryté za subdodávkami. Až to partia mladých IT ľudí nevydržala a začala o tom hovoriť otvorene. Na verejné IT projekty sa totiž začína rozdávať nových 800 miliónov eur v rámci tretieho programového obdobia.

Debate pomohla aj predražená konferencia Techmatch a kritizovaná stránka Slovensko.sk, ktorá mala ľuďom zjednodušiť prístup k verejným službám, ale nie je to celkom tak.

A čo sa deje teraz? Začali sa už vypisovať nové IT tendre opäť na megalomanské projekty, ktorým chýbajú dôkladné štúdie, a nie je jasné, aký budú mať úžitok pre ľudí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie