Denník N

Ráno s NHL: Gretzky je prvý, druhý, tretí aj štvrtý. Kam patrí McDavidova sezóna medzi sto najlepšími v histórii

Connor McDavid. Foto –TASR/AP
Connor McDavid. Foto –TASR/AP

Dobré ráno,

najlepší hokejista na svete Connor McDavid hrá tento rok tak mimoriadne, že môže atakovať bodové hranice, aké sa nám v tomto storočí zdali nepredstaviteľné a mali sme ich spojené len s dávnymi časmi, v ktorých excelovali Wayne Gretzky či Mario Lemieux.

McDavid v tejto sezóne získal 124 bodov, čo je samo osebe výnimočný výkon. Už prekonal svoj osobný rekord z minulej sezóny, keď mal 123 bodov.

Lenže základná časť sa ešte neskončila. Ak sa kapitán Edmontonu nezraní, odohrá ešte šestnásť zápasov, preto sme sa pozreli, kam patrí jeho mimoriadna sezóna v porovnaní so sto najlepšími individuálnymi výkonmi v histórii a kam sa ešte môže posunúť.

Calgary bez Adama Ružičku prehralo v zápase NHL s Anaheimom 1:3. Slovenský útočník bol opäť zdravý náhradník, v zostave Calgary chýba od 20. februára.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Poradie päťdesiatich najlepších sezón v histórii sa nemenilo od roku 1996, keď sa tam dostali Mario Lemieux a Jaromír Jágr. Odvtedy výkony najväčších hviezd stačili maximálne na druhú päťdesiatku.

118 bodov Joa Sakica zo sezóny 2000/01 patrí na 98. miesto, najlepšia sezóna Sidneyho Crosbyho je na 89. mieste. Crosbyho na vrchole svojej výkonnosti považovali v Kanade za najlepšieho športovca na svete, lepšieho ako Messi, Federer, Djoković, Bolt či Phelps, no nikdy nezískal viac ako 120 bodov.

Cez 120 bodov sa po roku 2000 dostal dvakrát Jaromír Jágr (71. a 81. miesto), raz Joe Thornton (66. miesto) a v sezóne 2018/19 Nikita Kučerov, ktorého 128 bodov je najlepším výkonom v tomto storočí. V histórii NHL to však stačí len na 53. najlepšiu sezónu a McDavid mieri oveľa vyššie.

Už minuloročná McDavidova sezóna patrí do prvej stovky. 123 bodov mu stačilo na 75. miesto. Teraz má o bod viac, čo zatiaľ znamená 66. pozíciu.

Ak vo zvyšných šestnástich zápasoch získa aspoň päť bodov, čo niekedy stihne aj za jeden zápas, predbehne Kučerova a pôjde o najlepšiu sezónu v tomto storočí. Šesť bodov ho dostane do prvej päťdesiatky a potom to začne byť zaujímavé.

Gretzky, Gretzky, Gretzky, Lemieux, Gretzky, Gretzky

Jeden bod na zápas by ho dostal na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie